Niet optillen! Laat dat kleine hondje staan!

Optillen of niet, iedere hondeneigenaar in het park heeft er wel een mening over. Wat is dat toch met het optillen van kleine honden.

Het kan een heel slecht idee zijn om een klein hondje op te tillen maar…. Het kan soms ook juist een heel goed plan zijn.

Een klein keffertje die op de arm van zijn baas het hele park “uitscheldt”, is het beeld wat we allemaal kennen en wat we koste wat kost willen voorkomen bij onze eigen pup.

Daarom wordt er standaard opgemerkt dat een hond op zijn eigen pootjes moet lopen en nooit, maar dan ook nooit, opgetild mag worden. De waarheid ligt, zoals zo vaak, in het midden.

Er bestaat zelfs een naam voor de kleinere rassen die zich een Rottweiler wanen: het “Little Dog Syndrome”. Het probleem is dat deze klein honden vaak niet als hond behandeld worden en daarom ook niet weten hoe ze zich moeten gedragen. Ze leren niet met andere honden te communiceren, ze leren geen regels en hebben dus geen idee wat er van ze verwacht wordt. Het agressieve gedrag dat ze laten zien, komt voort uit angst. Als je ergens niet mee om hebt leren gaan, weet je immers ook niet hoe je je zou moeten gedragen.

Hond op de arm?  Of liever niet?

Het is dus zeker geen optie om altijd met je hondje op de arm te lopen. Moet je hem dan overal maar tussen laten lopen en het hem zelf uit laten zoeken? Nee!

Daar zal minstens net zoveel angst door ontstaan.

Bij kleine hondjes kan je je voorstellen dat het nogal overweldigend is als een grote hond op hem af komt stormen, maar dat geldt niet in de laatste plaats ook voor je pup.

Stel: je loopt met je jonge pup op straat en er stuift een blije, overenthousiaste Labrador op hem af. Je hebt van iedereen gehoord dat je hem niet op mag tillen dus je laat ze gaan. De Labrador is absoluut niet agressief en

“wil alleen maar spelen”

(hoor je het de eigenaar zeggen?) Je pup is totaal verrast, schrikt zich een ongeluk en wil er vandoor. De Labrador zit inmiddels in jouw lijn verstrikt en zorgt dat je pup helemaal geen kant meer op kan.

Denk je dat jouw hondje het de volgende keer nog leuk vindt om op straat te lopen en andere honden tegen te komen? Met een beetje pech niet.

Hierom is het dus helemaal geen slecht advies om je pup af en toe even op te tillen. Komt deze enthousiasteling nogal hard op jullie af?

Komen er vier honden tegelijk jouw pup gedag zeggen?

Til hem dan gerust even op. Vraag eerst aan de eigenaren of de honden vriendelijk zijn naar pups. Niet iedere hond is namelijk even gek op jonge hondjes.

Kies voor betrouwbare honden

Als je weet dat je met een betrouwbare volwassen hond te maken hebt, kan je ook vragen of ze hem even aan willen lijnen om te voorkomen dat je pup ondersteboven gelopen wordt. Zo kan je de situatie inschatten en kijken hoe je hondje reageert. Nu kunnen ze rustig op de grond kennis maken en heb je een veilige situatie gecreëerd waarin je pup een positieve ervaring met andere honden op kan doen die bijdraagt aan zijn socialisatie.

Herken je deze situatie?  Had je genoeg durf om het goed op te lossen?  Laat het ons hieronder in je reactie weten: hoe meer hondenbaasjes weten hoe dit kan worden aangepakt: hoe meer kleine en grote honden ontspannen over straat kunnen..