Laat hem toch gewoon los!

‘Hallo! Wil je even wachten?’ Hijgend struikelde ik achter mijn witte pluisbol aan. Ik zag hem nog net de bocht om gaan achter twee zwarte Labradors aan.

‘@#$%^&, lekker conditie!’ Om de hoek staat het vrouwtje van de Labradors mij verbaasd aan te kijken.

‘Hij doet niks hoor.’

‘Nee, daar was ik ook niet bang voor maar ik was niet van plan om mijn hele boswandeling achter jullie aan te blijven rennen’, snauwde ik geïrriteerd.

Dodge lag intussen in de sloot en deed qua kleur niet meer onder voor zijn nieuwe vrienden. Ik stond daar, overgeleverd aan de tips en bindende adviezen van mevrouw. Hoe zeg je dan nog dat je afgestudeerd hondentrainer en gedragstherapeut bent?

De meeste pups blijven prima bij je in de buurt als ze klein zijn. Mijn eerste hond, Berner Sennenhond Face, liet ik ook vanaf dag 1 vol vertrouwen los. Hij heeft het ook altijd waar gemaakt en is nooit van mijn zijde geweken.

Golden Retriever Dodge, daarentegen, ging meteen vol vertrouwen de wereld in met mij in zijn kielzog.

Ik heb veel mensen geholpen met het leren loslaten van hun pups. Ik wuifde hun angsten weg en liet ze zien dat het altijd goed gaat.

Maar dan heb je zelf zo’n exemplaar…. En dan ben je de grootste paniekvogel die er rondloopt want dan is het jouw eigen kleine vriendje en verlies je iedere vorm van objectiviteit.

Worst, kaas, biefstuk, frikandellen, ik heb alles meegenomen om zijn interesse te krijgen. Het mocht allemaal niet baten zodra de lijn los ging. De enige remedie was om belachelijk vroeg naar het bos te gaan zodat ik niemand tegenkwam en dan te gaan oefenen óf zijn beste vriend mee te nemen

(die wel luistert!).

Uiteindelijk hebben veel trainingen waarbij we konden samenwerken, zoals rally mix, obedience, jacht en doggydance geholpen om zijn focus wat meer op mij te leggen.

Hij is nu ruim 2 en in veilige gebieden loopt hij perfect los.

Ik wil een gebied wel altijd eerst kennen voordat ik hem zomaar los laat. Waar zijn de wegen? Waar kan hij weg?

Omdat hij ook meegaat op vakantie komen we nogal eens op nieuwe plekken. Bijna altijd is er wel iemand die er wat van vindt dat ik Dodge vast heb.

‘Laat hem toch gewoon los. Ze lopen toch niet weg.’

Dodge is ook nooit echt weg gelopen maar ik ben ervan overtuigd dat ik dat in de hand heb gehouden door erop bedacht te zijn en de controle te houden. Volg vooral je eigen gevoel en laat je niet verleiden om iets te doen wat voor jou niet goed voelt. Jij kent je hond het beste!