Kennelhoest-vaccin: er zijn betere alternatieven!

Het Kennelhoest-vaccin is een van de vaccinaties die veel dierenartsen graag standaard willen geven. Kennelhoest is een besmettelijke ‘ziekte’ bij honden. Het wordt meestal veroorzaakt door een Influenza virus of door een bordetella bacterie-variant, en misschien herken je de naam wel: het is inderdaad een verre ‘familie’ van onze griepvirus.

Hier lees je wat Kennelhoest precies is  en hoe je het kan voorkomen of genezen —>>>>

Maar nu even specifiek over het vaccin. Als je hond naar een hondenpension gaat wordt meestal een kennelhoest-vaccin (of neusspray) vereist. Logisch: het is enorm besmettelijk en de pensionhouder krijgt natuurlijk een probleem als alle gasten met deze ‘griepvirus’ worden besmet. Dat is vergelijkbaar als je op vakantie in een hotel wordt aangestoken door een griep, en blijkt dat de meeste hotelgasten doorlopend hoesten, snotteren en niezen.

Dit is wat een pensionhouder natuurlijk wil voorkomen.  Echter zijn er gelukkig ook steeds meer pensionhouders die realistischer naar deze situatie kijken. Ik bedoel: een hotelhouder verwacht van ons ook geen griepprik als we in de wintermaanden gezellig met veel mensen zijn hotel zitten (waar een griepvirus dus ook gemakkelijk rondgaat).

Kennelhoest-vaccin bij de dierenarts

Helaas zijn er toch nog dierenartsen die automatisch deze kennelhoest-vaccinatie toe dienen bij je hond. Of misschien niet automatisch, maar er wel sterk op aandringen bij hun klant. En als je een zeer kwetsbare hond hebt (door ouderdom of ziekte kwetsbaar, bedoel ik), dan kan het een overweging zijn. Waarbij het vaccin op zich natuurlijk ook geen onschuldig ’snoepje’ is, zelfs de neusspray niet.

Allereerst voor de duidelijkheid: het influenza-virus wat kennelhoest kan veroorzaken is een ander soort virus dan ons menselijke griepvirus (ook van de influenza-familie, maar wel totaal anders). Oftewel: wij kunnen dit virus niet krijgen van onze hond of kat, en andersom ook niet!  Een andere boosdoener van deze honden griep is de Bordetella bacterie (de zgn: Bordetella bronchiseptica). Dit is technisch gesproken een zoönose. Oftewel het kan van hond op mens worden overgedragen, maar dit blijkt in de praktijk zeer zelden voor te komen. Dus daar moet je zeker niet van uit gaan.

 

Mocht je je intussen afvragen wat kennelhoest is: in dit filmpje zie je een hond met de kenmerkende hoest die bij kennelhoest hoort:

Vaccin of Neusspray: wat te doen?

Als we het hebben over het vaccin tegen kennelhoest, dan hebben we het over twee verschillende mogelijkheden.  Er bestaat een vaccin die als injectie onder de huid wordt ingespoten, én er bestaat een neusspray dat simpelweg in de neus wordt gepuft.  Dat laatste klinkt heel onschuldig, maar bedenk dat het ook virusstoffen bevat dat via de neusslijmvliezen het lichaam binnendringt.

Als het niet strikt noodzakelijk is (ik bedoel: soms is er vanwege hondenpension of hondenschool echt geen alternatief mogelijk) raad ik je aan om geen kennelhoest-vaccin of neusspray te laten toedienen.  Want: dit middel voorkomt kennelhoest niet! 
In het beste geval zorgt het middel ervoor dat de virale verspreiding verminderd wordt (als de infectie al aanwezig is dus). Dit betekent niet dat het plotseling niet meer besmettelijk is, maar het verspreidt zich wat minder gemakkelijk.  Daarnaast kan het de symptomen van deze ‘hondengriep’ wat verzachten, en ervoor zorgen dat het iets minder lang aanhoudt.  Dit betekent dus niet dat je hond geen kennelhoest kan krijgen.

Een beetje vergelijkbaar met de griepprik voor ons (mensen). Lees hier de Wikipedia-uitleg —>>> Link

Of voor meer aangescherpte feiten rondom de griepprik:

https://stichtingvaccinvrij.nl/griepprik-overzicht-feiten/

 

Wat is er op tegen?

Allereerst is het een extra vaccinatie, een extra aanslag op het lichaam van de hond dus. Het immuunsysteem krijgt bij iedere vaccinatie een flinke opdoffer, en dat moet het lichaam steeds weer verwerken.   Nu zijn er best vaccinaties die de nadelen van deze ‘opdoffer’  waard zijn hoor. Als de ziekten zo ernstig zijn, en de risico’s voor je hond groot zijn (omdat dat in jouw leefomgeving zo is bijvoorbeeld), is het absoluut logisch om te kiezen voor een vaccin.

Maar kennelhoest kan je niet vergelijken met deze ingrijpende ziekten zoals Rabiës, Parvo, Hondenziekte of Hepatitis.  Ieder vaccin dat je je hond toedient is een aanslag op het immuunsysteem van je hond. Een gezonde en weerbare hond heeft hier niet al te lang last van, maar je kan je voorstellen dat meerdere vaccins, en vooral ook herhaaldelijke vaccins uiteindelijk de verdedigingslinies van het natuurlijk immuunsysteem aantasten en verzwakken. De bijwerkingen van vaccins zijn risicovol, en vaak onomkeerbaar: honden kunnen gemakkelijker ziekten en aandoeningen krijgen als hun immuunsysteem verzwakt is, dus waarom zou je dat willen?

In het algemeen is het, naar mijn persoonlijke mening,  een afweging bij het geven van vaccins: Hoe groot zijn de risico’s als de hond niet gevaccineerd is?  Als de hond de betreffende ziekte oploopt: wat zijn behandelmogelijkheden en valt het te genezen?  En hoe zwaar (ingrijpend) is het vaccin. Als het middel erger is dan de kwaal lijkt het me onzinnig om het te geven. En precies dát is in de meeste gevallen het feit bij het Kennelhoest-vaccin.

Wat kan je wél doen om je hond preventief te beschermen tegen kennelhoest?

Helemaal voorkomen dat je hond aangestoken wordt door de rondwarende Parainfluenza-virussen lukt je nooit. Ook niet als je je hond een vaccin (of neusspray) geeft. Als je hond gezond en vitaal is zal hij van een kennelhoest-infectie niet zo gek veel, of zo enorm lang last hebben. Veel honden tonen geen symptomen en het gaat gewoon voorbij. Andere honden kunnen gaan hoesten (vandaar de naam ‘Kennelhoest’) of hebben griepachtige klachten. Maar meestal is dit met een paar dagen wel weer voorbij, zonder dat medicatie nodig is (net zoals bij gezonde, vitale mensen dus).

Om je hond het best te wapenen tegen deze virussen is het dus goed om:

  1. Het immuunsysteem zo krachtig mogelijk te houden, en dit kan door goede voeding
  2. Het voorkomen van onnodige ‘aanvallen’ op dit immuunsysteem door onnodige vaccinaties, overmatig medicijngebruik of het gebruik van zeer agressieve anti-vlo of ontwormingsmiddelen.
  3. Het beperken van allerlei giftige stoffen in de directe omgeving van je hond. Dit is lastiger, want je hebt niet overal invloed op. Maar kijk eens kritisch naar je woonomgeving, de schoonmaakmiddelen die je gebruik, de hondenspeeltjes (vaak zijn goedkope plastic speeltjes gemaakt van giftige stoffen en verspreiden dus continu ongezonde gassen), en dergelijke. Je hoeft natuurlijk niet meteen alles uit je huis te bannen, maar een beetje meer bewustwording doet al goed.
  4. Overweeg ook eens natuurlijke supplementen, in overleg met een goede voedingsdeskundige voor honden. Zo kan je, indien nodig, het immuunsysteem een extra boost geven met behulp van kruiden, bepaalde olie, of bepaalde verse voedingsmiddelen.
  5. Mocht je hond toch besmet raken met kennelhoest en ziek worden: dan is in ieder geval rust het allerbelangrijkste medicijn.

In het algemeen hoop ik dat je een kennelhoest-vaccinatie of neusspray niet meer vanzelfsprekend laat toedienen. Het feit dat dit ieder jaar of twee jaar opnieuw gegeven moet worden, plus de wetenschap dat het vaccin slechts enkele virussoorten ‘bestrijd’ bewijst op zich al dat het geen doeltreffend middel is om je hond te vrijwaren van kennelhoest, dus waarom zou je daarvoor het immuunsysteem een optater willen geven?   

Als je hier vragen over hebt, of aanvullende opmerkingen?  Je kan mij altijd mailen, of typ je berichtje hieronder: