Een hondenjas: onzin? Of toch nuttig?

Modejasjes met bontkraagjes of stoere buitensport-jassen voor je hond. Vrijwel iedere dierenspeciaalzaak of online shop heeft een afdeling met kleding voor je lieve viervoeter.  Tegelijkertijd roept het ook veel discussie op: is het een fashion-item?  Of heeft zo’n jas of trui ook een functie? Is het zielig voor de hond? Of is je hond je er dankbaar voor?

NIEUW: Dit artikel is ook gratis te downloaden als PDF, Klik hier >>

In dit artikel wil ik je tonen wat het effect is van een goede warme jas op koude dagen. Ik ga hier niet in op mode, kleuren of andere fashion-statements, want: smaken verschillen natuurlijk. En dat is prima. Maar nu over de warme jas dus:


In een Duitstalig artikel vond ik prachtige foto’s die precies laten zien hoeveel warmte een hond verliest. De schrijver van dit artikel (de link naar het originele artikel vind je onderaan deze pagina)  heeft tijdens een winterwandeling foto’s gemaakt die een duidelijk thermisch beeld laat zien.  Zoals bijvoorbeeld deze:

Bron: artikel & foto’s: Volker Fuetterer/Germany
www.galgoholiker.wordpress.com

Je ziet hier een groepje honden + baasjes op een koude winterdag. En de kleuren laten zien waar de lichamen (meer) warmte verliezen.  Over de kleuren:  rood is warmteverlies, maar geel is nog veel meer warmteverlies. Dus: hoe geler (lichter & feller geel) hoe meer warmteverlies het lichaam op die plek heeft. Dus op deze foto zie je dat de mensen veel warmte verliezen via het gezicht, en iets minder via het hoofd (de mensen hebben allemaal een muts of capuchon op). Bij de honden zie je het warmteverlies ook goed.

Ik hoef je natuurlijk niet uit te leggen dat teveel warmteverlies op een koude dag onprettig is, en zelfs ongezond kan zijn. Zowel voor mens als voor hond.

Ongezond of Gezond?

En even over gezondheid gesproken: jij bent waarschijnlijk (net als ik) ook begaan met de gezondheid van je hond. Je probeert signalen te zien, wat niet altijd makkelijk is. En als baasje zorgen we ervoor dat we onze hond het allerbeste geven wat we kunnen, ja toch?

Ik heb iets handigs (en leuks) gemaakt: een gezondheidschecklist met tips en leuke weetjes, die kan je hier gratis downloaden

Nu terug naar de warmte-foto’s en de hondenjasjes. De groep  op de foto’s bestaat vooral uit windhonden-liefhebbers. De meeste honden op de beelden zijn zogenoemde Galgo’s, Podenco’s of andere windhonden, of kruisingen van deze rastypen.

Hier een foto van dergelijke honden:

Deze honden komen oorspronkelijk uit Afrika en Zuid-Europa, en zijn dus vooral geschikt voor warme klimaten. Ze hebben van nature weinig onderhuids vet en ook een dunne vacht. Dus zijn ze gemiddeld gevoeliger voor koude. Dat is ook te zien op de foto’s:

bron:galgoholiker.wordpress.com

Je ziet hier dat de hond veel warmte verliest, vooral op zijn flanken en zelfs via de heupen en voorpoten. Het baasje heeft hier overigens ook geen warme broek aan, en zal zeker koude knieën hebben 🙂

Een ander mooi voorbeeld laat zien dat het rastype op zich niet altijd bepalend is. Sommige individuele honden hebben een betere vacht voor koude omstandigheden dan andere. Dus als jouw hond altijd een koukleum is, is dat waarschijnlijk niet zomaar.  Zie hier 2 Whippets, waarvan de eigenaar weet dat de ene hond echt altijd erg gevoelig is voor koude:

bron:galgoholiker.wordpress.com

Opvallend is dat beide honden, zonder jas, erg veel warmte verliezen, maar de linkerhond is knalgeel op de foto: dus straalt heel erg veel warmte uit. Dat is juist de hond die door zijn baasje als koukleum wordt beschreven. Deze hond heeft ook een dunnere vacht dan zijn ‘huisgenootje’ rechts op de foto.

Nu een heel ander rastype in beeld. Geen windhond, maar een Basenji. Dit is een Afrikaanse jachthond, met een korte, gladde en heel dichte vacht.

Door zijn stoere voorkomen en dikke vacht lijkt het een echte winterhond, maar de thermische foto laat het volgende zien:

bron:galgoholiker.wordpress.com

Deze hond verliest heel veel warmte! Op zijn rug valt het enigszins mee, daar lijkt de vacht hem te beschermen, maar op de flanken ‘vliegt’ de warmte zijn lijfje uit. Dit is dus ook een hond die erg blij zal worden van een warme jas of trui tijdens koude dagen.

Hier een kruising langharige hond:

bron:galgoholiker.wordpress.com

Deze hond vindt zwemmen heerlijk, en maakt het niet zoveel uit hoe koud of warm het is. Dat is ook te zien aan de thermische foto:

bron:galgoholiker.wordpress.com

De vacht van deze hond beschermt zijn lijf goed. Hij heeft waarschijnlijk een goede ondervacht (onderwol).

Nu was ik geneigd te denken dat de meeste langharige honden wel prima beschermd zijn, en misschien komt dat idee ook bij jou op. Maar: schijn bedriegt soms, zoals in dit voorbeeld met deze kleinere langharige kruising-hond:

bron:galgoholiker.wordpress.com

Een dapper hondje waarbij je denkt dat zijn vacht een prima ‘jasje’ is. De thermische foto laat het volgende zien:

Bron: galgoholiker.wordpress.com

Oeff… toch wel erg veel warmteverlies, ondanks zijn lange haren. Vaak zijn kleinere hondenrassen oorspronkelijk gefokt als gezelschapshond, en is het dus goed om extra alert te blijven: een langharige vacht zegt niet altijd dat je hond geen kou voelt. Dit hondje is dus een goede kandidaat voor een warm jasje of trui op heel koude dagen.

En in het rijtje van andere rastypen, hier een dobermann-kruising. De Dobermann is van oorsprong een Duitse waakse werkhond, tegenwoordig eerder een vrolijke sportieve hond. Met een kortharige stevige vacht, zonder onderwol. Een Noord-Europese hond dus, en dat schept verwachtingen. Hier een foto van deze Dobermann-mix:

De zwarte hond is een Dobermann-kruising bron:galgoholiker.wordpress.com

En hier dezelfde hond door een thermische lens:

Bron:galgoholiker.wordpress.com

Je ziet hier ook behoorlijke warmteverlies. Niet op zijn rug, waar zijn vacht waarschijnlijk dikker is: maar ook weer op de flanken en vooral op zijn pootjes en buik.

En dan nog een stoere Australian Shepherd. Deze honden hebben een dikke vacht, met onderwol. En dit exemplaar ligt ook graag op een koude plek in huis of liever nog buiten. Iets wat veel eigenaren van Aussies zullen herkennen.

Het gaat om deze hond:

Bron:galgoholiker.wordpress.com

En weinig verrassend, maar wel een heel groot verschil met vorige foto’s:

bron:galgoholiker.wordpress.com

Zijn vacht beschermd hem als een warme winterjas, dus deze hond wordt zeker niet gelukkiger van een warme jas of trui, sterker nog: waarschijnlijk wordt het snel té warm voor deze jongeman..

Na het zien van deze beelden is het logisch dat sommige honden erg gebaat zijn bij extra bescherming op koude dagen. En, net zoals bij mensenkleding: een kèk jasje hoeft niet altijd warm te zijn, omgekeerd hoef je jouw hond ook niet perse in een hobbezak te hijsen. Het is net wat je zelf wilt natuurlijk.

Hier nog wat foto’s die het verschil van een warme jas laten zien:

bron:galgoholiker.wordpress.com

bron:galgoholiker.wordpress.com

bron:galgoholiker.wordpress.com

En: natuurlijk heb je geen thermische foto nodig om te zien of jouw eigen hond een jasje of trui nodig heeft. Je kan meestal aan het gedrag van je hond zien of hij/zij het koud heeft. Ook vertelt de vachtstructuur veel: heeft je hond onderwol ? Dan zal het snel warm en beschermend zijn.

Belangrijk is om je te bedenken dat niet ieder individu gelijk is: sommige typjes zijn gevoeliger voor kou dan hun ras-broertjes of-zusjes.  Ook het temperament en leeftijd van de hond speelt mee: een jonge hond of een hond die erg beweeglijk is, zal het minder snel koud krijgen dan een rustige of oude hond.

Overigens is koude voor een hond ongezond. Als een hond het vaak té koud heeft veroorzaakt dit schade aan het lichaam. Het lastige is dat die schade vaak slecht te herkennen is, net zoals bij langdurige tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Bij een jonge hond merk je niets, maar deze hond kan zomaar vroegtijdige slijtage krijgen of zelfs een kortere levensduur hebben, enkel door te koude omstandigheden.

Dus: los van de discussie of je hond een hip merkjasje of bling-bling outfit aankrijgt, of eerder een outdoor-achtige praktische jas. Te warm aankleden is niet fijn voor de hond (hij kan zijn warmte minder goed kwijt): maar voor veel honden is een extra bescherming in de winter helemaal geen overbodige luxe.

En al is de jas op de foto hiernaast niet echt winter-warm, toch zijn er heel luxe Ski-jassen te koop voor de hond, zoals bijvoorbeeld deze:

https://bit.ly/blitse-luxe-ski-jas

Mijn eigen Aussie krijgt dus geen winterjas 🙂  Maar wél een regenjasje (zonder voering): niet omdat hij niet nat mag worden, maar omdat ik op de meeste dagen liever niet de hele natte hond in huis wil laten rondlopen 🙂

Als ik toch een hondenjas voor de warmte zou kopen, dan is dit wel mijn favoriete jas:

https://bit.ly/Mijn-favoriete-hondenjas


Gratis PDF van dit artikel

NIEUW: vanwege de populariteit van dit artikel heb ik er een gratis pdf van gemaakt. Inclusief alle foto’s (en meer). Zodat je het kan downloaden op je eigen pc of tablet. Voor deze gratis download klik je hier >>>>

Download gratis de PDF van dit artikel

Wil je de originele tekst (in Duits) lezen?  Hier is de bron (Volker Fuetterer/Germany: https://galgoholiker.wordpress.com/2017/12/18/waermebilder-die-zweite/

Wat is jouw idee hierover?  Hieronder kan je een reactie kwijt, ik ben benieuwd.