Een hond en werken combineren?

Kan je een hond en werken combineren? Deze vraag leeft enorm bij mensen die graag een pup of herplaats-hond zouden willen kopen. In de praktijk hebben de meeste mensen hebben naast hun pup ook nog een baan, een gezin en allerlei verplichtingen. In hoeverre is dit allemaal te combineren?

Een pup of herplaatser kost veel tijd, zeker in het begin. Je hondje moet wennen aan zijn nieuwe huis en leren alleen thuis te zijn. Dat gaat niet vanzelf en moet rustig opgebouwd worden. De eerste weken zal er dus wel iemand thuis moeten zijn om je nieuwe gezinslid dit allemaal bij te brengen in een rustig tempo. Bij een puppy komen nog wat extra ‘uitdagingen’ zoals het zindelijk maken van je pup.

Hoe lang kan een hond alleen thuis blijven?

Na het opbouwen, kan kan je hond steeds iets langer alleen blijven maar wat is het maximum?

Dat is per hond natuurlijk wel verschillend. De ene hond heeft meer behoefte aan beweging en aandacht dan de ander. Dit verschilt per rastype: energieke, baasgerichte en werklustige honden vinden het lastiger om lang thuis te moeten wachten tot het baasje komt, dan de zelfstandige hond met een lagere behoefte aan actie. En dan scheelt het ook nog per individueel karaktertje.  Het feit blijft wel dat honden sociale dieren zijn en niet graag een hele dag aan hun lot overgelaten worden.

Met een herplaats-hond: dus wanneer je hond ouder is dan een puppy als hij bij je in huis komt, moet je extra alert zijn. Veel honden hebben al het nodige meegemaakt en vertonen problemen met alleen kunnen zijn. Sommige honden hebben in hun hele leven nog nooit een dag alleen doorgebracht (vooral honden die in kennels hebben geleefd of  ‘van de straat’ komen). Bedenk dus dat deze honden extra veel tijd en zorg nodig hebben om het alleen thuis blijven aan te leren: dat lukt meestal niet in een vakantieweekje.

Acht uur of langer van huis zijn, is erg lang voor een hond die thuis ligt te wachten. Hij moet hierdoor acht uur zijn behoeften ophouden, ook als hij ziek is. Hij heeft geen beweging en ligt zich te vervelen. Met een beetje pech gaat hij slopen om iets te doen te hebben. Het gebruik van een bench is voor zo’n lange tijd geen goede optie: dit is een enorme beperking aan bewegingsvrijheid en stimulatie, wat voor zo’n lange tijd extra frustrerend is voor een hond.

Dan kom je thuis na een lange dag op je werk en heb je nog andere bezigheden. Hoeveel tijd kan jij inplannen voor de dagelijkse wandelingen? Een kwartiertje voor en na je werk zijn echt te weinig voor de gemiddelde hond.

Hoeveel tijd besteed je aan je hond?

Naast de vraag hoeveel uur je per dag van huis bent, is de tweede belangrijke vraag: hoeveel tijd kan je per dag besteden aan je hond? Het is natuurlijk beter om 6 uur te werken, maar daarna altijd lekker 1 1/2 tot 2 uur met je hond de bossen in te gaan. Dan dat je 3 of 4 uurtjes van huis bent en daarna te druk bent met je eigen bezigheden en je hond het met een klein half uurtje aandacht moet doen.  Een pup zal in het begin nog veel slapen, dus dan heb je je ‘handen vrij’, maar tegelijkertijd is het voor een puppy heel erg naar en onnatuurlijk om alleen te zijn, vooral voor een langere tijd.

Een volwassen hond kan, mits in stapjes aangeleerd, makkelijker langer alleen zijn. Maar deze honden willen vaak meer stimulatie en actie: zowel even lekker kunnen bewegen als mentale actie.

Oplossingen om een hond en werk te combineren

Een fulltime baan en een hond is dus geen ideale combinatie maar er zijn wel oplossingen te vinden waardoor je toch je maatje in huis kan hebben, ondanks je drukke baan:

  • Er zijn steeds meer pensions die ook een dagopvang hebben. Hier kan je je hond ’s ochtends heen brengen en na je werk weer ophalen. Je hond heeft dan lekker gespeeld met andere honden en is meestal totaal gesloopt als hij thuis komt. Een goede dagopvang zorgt voor een goede dosering van spelen en rust. Helaas zijn er nog honden-pensions die de honden simpelweg op een veld ‘gooien’ en ze daar gewoon laten. Omgekeerd zijn er helaas ook pensions waar de honden vrijwel de hele dag in een kennel (hok) zitten. Beide extremen zijn niet wenselijk natuurlijk: dus vraag altijd goed door en bezoek een dagopvang vóórdat je jouw hond erheen brengt, zodat je kunt uitzoeken of deze opvang bij jouw hond past.

  • Een honden-uitlaatservice kan ook uitkomst bieden. Je hond geniet van een lekkere boswandeling met andere honden en wordt moe maar voldaan weer thuis afgezet. De meeste uitlaatservices werken met groepen van honden. Een enkele uitlaatservice biedt (ook) een individuele wandeling met je hond aan. Je kan dus kiezen: net wat bij jouw hond en bij jouw situatie past.

Voor een Hondenuitlaatservice met een groep honden en voor het hondenpension is het wel een vereiste dat je hond sociaal is en geniet van het contact met andere honden. Anders doe je hier niemand een plezier mee.

  • Misschien is het mogelijk tussen de middag naar huis te gaan om een lekkere wandeling te maken of heb je iemand in je omgeving die deze taak op zich wil nemen. Zo zijn er parttime werkenden die een co-uitlaat-plan hebben met een buurvrouw: dus als je ieder 2 of 3 dagen per week werkt kan je soms op je vrije dagen de buurhond mee uitlaten, en op jouw werkdagen neemt je buurvrouw jouw hond mee.  Bij sommige banen is het zelfs mogelijk je hond mee naar kantoor te nemen. Dat is soms de fijnste oplossing voor jou en je maatje!

  • Als je een part-time baan hebt waarbij je hond een uur of vier alleen moet zijn, is het prima te combineren. Je hebt dan voldoende tijd om in de behoeften van je hond te voorzien: mits je na je werktijd even volle aandacht hebt voor je hond.  Het is wel handig om iemand achter de hand te hebben die in geval van ziekte of onverwachts overwerk de zorg even op zich kan nemen.

  • Als extra tip: soms is er een gezin of gepensioneerd echtpaar in je omgeving die best graag een hond zouden willen hebben: maar niet 100% ‘gebonden’ willen zijn aan een hond. Of om andere redenen niet aan een eigen hond willen beginnen. Vaak zijn deze mensen bereid (én enthousiast) om in te springen bij de opvang en verzorging van je hond. Zorg altijd wél voor een noodoplossing voor als iemand ziek is of verhinderd is.

Heb je een energieke hond en wil je toch een paar uur aan het werk? Dan zijn deze tips ook handig om te weten >>

Kortom: als je écht wil zijn er verschillende mogelijkheden om een hond en werk te combineren. Heb jij zelf ervaring hiermee?  Laat het hieronder weten: je helpt er ongetwijfeld ook andere (aankomende) hondeneigenaren mee..