Maak jij deze 9 trainingsfouten bij het trainen met je puppy?
9 Trainingsfouten bij het trainen met je puppy hebben we voor je verzameld. Er zijn er meer, maar deze 9 fouten komen in de praktijk heel vaak voor. Laten we eens kijken: samenwerken met je hond is heerlijk. Jullie genieten van elkaar en hebben samen de grootste lol. Maar wat als die gedroomde training omslaat in frustratie?
Kijk eens of je in één van deze valkuilen bent gevallen èn hoe je daar weer uit komt. O, en nog een tip: het geldt niet alleen voor puppy’s 😉
1. Te snel willen gaan met de stappen in de training
Het is verleidelijk om direct een stapje verder te gaan als je hond de oefening lijkt te snappen. Zonde! Zo zit het er vaak nog niet helemaal in en wordt de training alleen maar slordiger. Zorg dat je de basis van je oefening er eerst goed in hebt zitten en ga dan pas verder.
2. Geen opbouw van de training
Als je te snel gaat, mis je de opbouw in de training. Je kan niet meteen 8 meter bij je hondje vandaan lopen als je start met je “blijf” oefening. Ga eerst een stapje bij hem vandaan, stap weer terug en beloon hem. Gaat dat een paar keer goed? Ga dan pas twee stappen, etc. Varieer in de afstand maar maak het nooit in één keer te moeilijk. Dan kan je wachten op een fout. In je training wil je juist gaan voor de successen, hoe klein ook.
3. Een slechte of geen beloning voor je hond
‘Hij moet het maar gewoon voor mij doen.’
Deze uitspraak komt nog regelmatig naar boven. Zou jij alleen maar werken omdat je werkgever dat zo fijn vindt? Of is de beloning in de vorm van een salaris en zo nu en dan een compliment een betere motivatie? Precies!
Bij onze honden werkt dat ook zo. Hij haalt geen uitdaging of voldoening uit het feit dat hij kan zitten. De motivatie om dat te doen, is dat het hem wat oplevert.
Wat de beste beloning is, kan per hond verschillen. De één doet alles voor een droog koekje, de ander alleen voor knakworst, de volgende wordt super enthousiast van een bal of doet alles voor een lekker knuffel.
Ga dus eens op onderzoek uit wat de ultieme beloning voor jouw maatje is.
4. Teveel afleiding voor je puppy
Als je een nieuwe oefening gaat aanleren, is het belangrijk dat jullie allebei je koppie erbij kunnen houden. Tussen spelende kinderen, op het uitlaatveld of in het winkelcentrum gaat je dat niet lukken.
Begin altijd op een rustige plek. Dat kan thuis zijn maar ook een parkeerterrein of een stil straatje in de buurt. Pas als hij het daar goed kan, ga je afleiding opzoeken. Ook daarin bouw je langzaam op. Je gaat niet van je huiskamer naar het station maar eerst naar de achtertuin, vervolgens de straat, dan vlakbij een school, etc.
5. Niet consequent zijn naar je pup
De meeste trainers werken tegenwoordig zonder straf en vooral op basis van beloning. Dat wordt nogal eens verward met een te softe aanpak waarin alles kan en geen regels zijn. Dit is absoluut niet het geval.
Om regels te creëren en vaardigheden aan te leren, is het belangrijk om duidelijk te zijn. Alleen zo is het voor je hond mogelijk om te gaan snappen wat je bedoelt. Als je niet consequent bent, kan hij het niet leren. Dat is voor jezelf vervelend maar zeker net zo naar voor je hond. De ene keer krijgt hij een knuffel als hij springt en de andere keer word je boos. Dat is heel verwarrend en frustrerend. Het kan zelfs angst oproepen als je niet weet waar je aan toe bent.
Maak dus duidelijke regels met je huisgenoten en zorg dat iedereen daar op dezelfde manier mee omgaat. Hoe consequenter je bent, hoe sneller je hond leert.
6. Te weinig herhaling van de oefenstapjes
Om iets aan te leren, hoef je het niet lang achter elkaar te oefenen maar moet je het vooral heel vaak oefenen. Doe het liever tien keer per dag een minuutje dan twintig minuten achter elkaar.
Voor een verandering in gedrag geldt bovendien dat je iets zes weken moet doen voordat het een gewoonte wordt. Dat geldt trouwens ook voor mensen!
7. Straffen van je puppy
Straffen is eigenlijk een onderwerp op zich. Er kan zoveel mis gaan met straffen en er zijn zoveel voorwaarden verbonden aan het gebruiken van straf dat het eigenlijk nooit de voorkeur verdient als trainingsmethode.
Met het straffen laat je je hond weten wat hij niet mag doen maar hij weet daarmee niet automatisch wat je wél van hem wilt zien. Als je je daarop focust, zal hij veel sneller leren.
Door te straffen kan je de band met je hond beschadigen waardoor je niet meer met vertrouwen met hem samen kan werken. Bij een angstige hond zal de angst toenemen en het probleemgedrag dus ook. Het is niet altijd makkelijk te zien of een hond gedrag laat zien uit angst. Soms lijkt een hond zelfverzekerd en agressief maar komt dat gedrag voort uit een angst.
Positieve training zorgt voor een leuke training, goede band en een aanpak zonder frustratie.
8. Geen band opgebouwd met je hond
Als je een pup of volwassen hond in huis krijgt, moeten jullie eerst aan elkaar wennen. Je moet elkaar nog leren kennen en het vertrouwen moet nog groeien.
Trainen kan helpen bij het versterken van die band maar haast je daar niet mee. Relax eerst een beetje en kijk eens naar je hond. Wat vindt hij leuk, hoe zoekt hij contact en waar liggen zijn interesses?
Geef hem de tijd om contact met jou te maken en te wennen aan het nieuwe huis. Na een paar dagen of misschien wel weken hebben jullie genoeg vertrouwen in elkaar om samen aan de slag te gaan.
9. Past de training bij het ras?
Je hebt je als het goed is verdiept in het ras waar je voor gekozen hebt. Als je een kruising hebt, weet je waar je hondje het meeste van weg heeft.
Het is belangrijk om je training daar ook op aan te passen. Met een Labrador zal gehoorzaamheid over het algemeen wat sneller gaan dan met een Teckel.
Als je jachttraining wilt gaan doen, zal je hogere ogen gooien met een ras wat daarvoor gefokt is dan met een gezelschapshondje.
Er zijn natuurlijk uitzonderingen maar ben je bewust van wat je in huis hebt. Een jachthond zal er sneller vandoor gaan in een losloopgebied en een met een Border Collie kom je niet weg met een blokje om na het eten.
Aanleg, motivatie en beweging moeten wel afgestemd zijn op de hond zodat hij tevreden is en in staat is om te doen wat je van hem vraagt.
Veel succes, en vooral veel plezier met samen trainen!
Herken je de genoemde fouten? Of heb je tips voor andere eigenaren? Een reactie hieronder wordt altijd erg gewaardeerd: