De eerste nachten met je pup

De eerste nachten met je pup zijn, naast het zindelijk maken, vaak ook een bron van stress en frustratie. Er kan een geluid uit zo’n klein lijfje komen waar de hele buurt van mee kan genieten. De dagen zijn al behoorlijk vermoeiend met je nieuwe vriendje en de nachten kunnen je behoorlijk opbreken.

Er zijn pups die direct lekker in hun bench slapen en dat is heerlijk. Voor de meeste hondjes geldt dat ze echt wel even moeten wennen aan de nieuwe situatie.

Dat is niet zo gek. Van de constante aanwezigheid van zijn moeder, broertjes en zusjes komt hij plotseling alleen te liggen. Het huis is nieuw en hij mist zijn vertrouwde gezelschap.

Het advies om een pup gewoon te laten janken en niet te reageren, is heel erg achterhaald. Hij moet wennen, heeft steun nodig en het helpt niet om hem aan zijn lot over te laten.

Zorg dat je de eerste nachten dus bij hem in de buurt bent. Dat kan je doen door de bench naast je bed te zetten. Zo kan je af en toe je hand even door de bench steken om hem te laten weten dat je er bent. Ook voor het zindelijk maken is het goed om hem in de gaten te kunnen houden. De meeste pups moeten er op het begin toch wel een keer uit ’s nachts.

Als hij de nacht lekker doorslaapt, ga je de bench verplaatsen. Je zet hem steeds iets verder bij je vandaan. Zet hem niet meteen beneden maar ga eerst naar het voeteneind, vervolgens naar de overloop, dan onderaan de trap en dan pas naar de woonkamer.

Je kan er ook voor kiezen om de bench meteen op de goede plaats te laten staan. Ga dan zelf een paar nachten op een matras naast je pup slapen. Je gaat de afstand dan ook vergroten als het goed gaat door zelf steeds wat verder bij hem vandaan te gaan liggen.

Ik spreek hier steeds over de bench. Dit is een fijn hulpmiddel voor de eerste periode, vooral voor het zindelijk maken en het voorkomen van slopen als je er niet bent. Een puppyren wordt tegenwoordig ook veel gebruikt en is ook een goede optie.

Als je een puppy-vriendelijke en veilige ruimte hebt, is een bench niet altijd nodig. Het is ook afhankelijk van de voorkeur van je pup. De ene pup voelt zich geborgen en veilig in de bench en de ander is al veel vrijheid gewend bij de fokker waardoor de bench als een ware straf wordt ervaren.