Waarom poept mijn hond zo veel?

‘Waarom wil je dat weten?’ vroeg een klant mij vorige week.  Ze heeft bij mij een Voedingsadvies aangevraagd voor haar hond. En op de vragenlijst die ik vooraf stuur vraag ik altijd naar de ontlasting. En best uitgebreid eigenlijk.  Een vies praatje, maar reuze -belangrijk. Want als je wilt weten of je hond gezond is, of je hond goede voeding krijgt en ook opneemt.. dan kan je niet anders dan naar de poep kijken.

Als het goed is zijn we allemaal dagelijks met poepzakjes of poepschepjes in de weer. En dan kan je simpel ook even kijken hoe de keutels er uit zien.  Ik hoop ook dat je dit doet: dit levert je namelijk meer op dan de jaarlijkse check up bij de dierenarts, als het om de gezondheid van je hond gaat.

Maar nu terug naar mijn klant: ze vroeg zich af of het echt nodig was om in te vullen hoe vaak haar hond poept, hoeveel het is, en wat de kleur en vastheid is.  Nou, dat was simpel: reuze-belangrijk.

Iedereen snapt intussen wel dat dagelijkse diarree niet normaal is. Maar hoe zit het dan met de hoeveelheid ?

Wat is veel poep? En wat is normaal?

Laten we eerst eens kijken wat de redenen kunnen zijn van grote hopen ontlasting:

Wat niet wordt verteerd komt er achter weer uit: Dit is altijd de hoofdreden.  De spijsvertering van je hond (van ‘mond tot kont’) kan je simpelweg zien als een doorvoerpijp maar dan met veel slimme verteringssystemen.  Er gaat voer voorin in de bek, en nadat de hele spijsverteringsfabriek zijn werk heeft gedaan, komen de restjes achter weer er uit. Oké, er komt altijd een fractie aan lichaamsafval mee, maar dit is te verwaarlozen klein. Het overgrote deel van de hondendrol bestaat simpelweg uit het voer dat niet verteerd kon worden.  Hoe kan dit dan? 

  1. Je hond eet teveel: soms krijgt je hond te veel eten: en dan kan het lichaam die hele bulk aan voeding niet volledig verwerken. Zeker niet in de korte tijd dat het in het lichaam is. Je ziet dan grotere hoeveelheden, maar ook vaak dat het laatste stukje van de ontlasting dun is, tot soms zelfs diaree-achtig.
  2. Je hond heeft iets tussendoor gegeten (wat misschien niet de bedoeling was): Dit sluit aan bij het vorige punt. Soms snaait je hond iets weg, eet de gevallen appeltjes uit de tuin weg, of krijgt een flink bord vol tafelrestjes. Vaak eet je hond dan ook nog zijn normale voer, en dan is het te veel. Dat bewijst de ontlasting. Ook heb je dikke kans dat de verteerbaarheid slecht is: als je hond plotseling iets totaal anders eet hebben de darmen het er vaak moeilijk mee. Je ziet dan vaak onverteerde resten, maar ook dunne ontlasting of zelfs diarree. Enne: buikgeluiden of winderigheid krijg je er meestal ook bij.
  3. Het voer is slecht verteerbaar: net zoals bij de ongebruikelijke tussendoortjes kan je ook dagelijks problemen krijgen met slechte verteerbaarheid.  Heel simpel: je hond heeft iedere dag best veel poep. Misschien wandel je samen met andere hondeneigenaren, en dan zie je dat jouw hond wel een hele grote mesthoop neerlegt. Dan moet je je echt afvragen hoe het zit met de verteerbaarheid: simpel: wat niet verteerd wordt komt er achter weer uit.  Misschien heeft je hond voer wat moeilijk te verteren is (veel soorten kant-en-klaar hondenvoer zijn lastig te verteren), of misschien werken de darmen niet goed.

Dit laatste speelt een rol bij deze klant, we zijn gestart met een licht verteerbaar vers dieet, zodat we de darmen weer topfit kunnen krijgen. En opvallend was haar eerste reactie:

“Ik heb mijn hond overgezet naar het verse voer en ik zie meteen:  Meters minder ontlasting.”

Wat is een normale hoeveelheid poep bij mijn hond?

  • 1 tot 3 keer per dag poepen is normaal.  Puppy’s poepen meestal wat vaker: een puppy eet relatief meer dan een volwassen hond, ze hebben de energie hard nodig. Dus is het logisch dat puppy’s meer poepen, en doordat ze vaker eten ,kan de ontlasting ook vaker komen.
  • Puppy’s verteren hun voer nog niet zo goed als volwassen honden: de darmflora wordt opgebouwd vanaf de geboorte, en het duurt enkele maanden voordat de spijsvertering compleet kan werken. Mits de pup goede voeding krijgt natuurlijk.  Dus logisch dat je pup meer ontlasting produceert als het nog niet zo perfect werkt.
  • Grote honden poepen meer dan kleine (ja.. duh…)   Nee echt: in verhouding poepen ze ook wat meer omdat hun verteringssysteem (hun darmen) in relatie tot hun lichaam kleiner is.
  • Poep moet stevig, maar niet te hard zijn, en bruin van kleur. En natuurlijk is het logisch dat het voer ook bepaalt hoe de poep er uit ziet. Zoals we allemaal de verschillen kennen bij de volle baby-luiers na een hapje met worteltjes of rode bietjes, zo werkt dat bij onze hond ook. Als je hond iedere dag dezelfde brokken krijgt is het logisch dat de poep iedere dag hetzelfde is. En wat je moet weten over dit kant-en-klaar voer: fabrikanten doen hun uiterste best om te zorgen dat de poep er prettig uit komt: meestal zitten er bindstoffen in de brokken die zorgen dat de ontlasting stevig genoeg is, en vaak komen er ook kleurstoffen en zelfs geurstoffen bij: alles om ons als baasje het idee te geven dat je hond een gezonde darmwerking heeft. Het is jammer dat dit juist de echte darmwerking maskeert: je kan hierdoor niet meer zien of je hond het wel goed verteerd.
  • Poep moet geen onverteerde voedselresten bevatten (tenzij je bewust een worteltje als kauwsnack hebt gegeven)
  • Ook bij grote honden moet je een poepbeurt gemakkelijk met een hand kunnen oppakken (wel eerst het poepzakje om je hand natuurlijk 😅
  • Poep hoort niet te stinken. Oké, het ruikt ook niet naar bloemetjes.. maar als je hond een flinke stank-walm verspreid via zijn ontlasting of misschien wel door winderigheid dan weet je dat zijn vertering niet optimaal is.

via GIPHY

Is minder ontlasting is beter?

Jazeker! Dat is het korte antwoord.  Want minder ontlasting (bij een normale voer-hoeveelheid) betekent dat de kwaliteit van het voer beter is. En dat je hond er meer voedingswaarde uit kan halen (het beter kan verteren dus). Je koopt niet voor niets het dure hondenvoer: het is hartstikke zonde natuurlijk als je merkt dat je meer dan de helft daarvan in het poepzakje staat te scheppen: rijp voor de vuilnishoop.

En nu kan ik ook de bal inkoppen als het gaat om het huidige stikstof-thema.  Want hondendrollen zijn ook belastend voor het milieu, het is in feite klein chemisch afval.

De negatieve effecten zijn niet zo groot als bij andere vervuilers (wij mensen vervuilen veel meer), maar ook in de natuur heeft de hondendrol effect.  Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek dat de fauna in bossen en andere schrale gebieden wordt aangetast door te veel hondendrollen..  tja… alle beetjes minder helpen dus 💩

Wat kan je doen?

Wil je dit verbeteren: dan kan je natuurlijk altijd aan de slag met het verbeteren van de darmwerking + het voer van je hond. Vind je dit lastig om zelf uit te vogelen, dan kan ik je helpen met een Voedingsadvies.  Lees hier wat dit inhoudt >>>

Jouw ervaring?

Ja: daar ben ik benieuwd naar….  herken je wat hier boven staat? Hoe zit dit bij jouw hond? Red je het met 1 poepzakje of voel je je meer een complete vuilnisophaler achter je hond aan?

Laat het me hieronder weten: