Tips voor een puppy-veilig huis
Puppy-veilig of ‘puppy-proof’ is mijn huis nog lang niet, daarvoor moet er nog wel wat gebeuren. Veiligheid is een belangrijk thema rondom je nieuwe puppy, het is goed om er even bij stil te staan, want misschien is jouw huis wel een groot puppy-gevaar!
En het mooie is: als je één keer grondig je huis bekijkt en dingen aanpast, dan hoef je je daarna amper zorgen te maken. Hoe? Ik geef je een paar handige tips:
Op het moment dat ik dit schrijf zijn we letterlijk 8 dagen verwijderd van de grote dag waarop we onze nieuwe pup gaan ophalen. Superleuk, en we tellen de dagen ongeduldig af. En nu jij dit leest zit je misschien in dezelfde situatie, of je hebt je nieuwe Puppy al net in huis, en dan merk je misschien dat je huis nog niet helemaal Puppy-veilig is. Bovendien:
Hoe weet je of je huis veilig genoeg is voor een Puppy?
Mijn tip hier is: bekijk je huis alsof je zelf een puppy bent. Het mooiste is als je letterlijk even op je knieën gaat in de kamer (keuken, hal, etc..). De kans is groot namelijk dat je plots heel andere dingen ziet, die onzichtbaar waren op volwassen-mensen-hoogte.
En waar let je dan op? Je kijkt naar dingen die voor de puppy:
- pijnlijk kunnen zijn: scherpe punten of hoeken waar hij zich lelijk aan kan bezeren, elektriciteit (stroomkabels: puppy’s zetten graag overal de tanden in!), hitte: zoals bijvoorbeeld de hete kachel of verwarmingsbuizen, een open haard of een oven.
- giftig kunnen zijn: zorg dat je chemische middelen, zoals schoonmaakmiddelen en medicijnen buiten bereik blijven van je puppy (vergeet hierbij ook niet het doosje pillen in je handtas! Soms lukt het de pup om heel bijdehand je handtas leeg te pluizen.. wees op het gekste voorbereid).
Daarnaast bekijk je welke kamerplanten en tuinplanten in het bereik staan: en zoek op of deze giftig zijn voor je hond. Tot slot is het belangrijk om je even te verdiepen in de giftige etenswaren, zo zijn voor een hond zeer giftig: chocolade, druiven en rozijnen, Xylitol (in kauwgom) en pitjes (pitten) van de meeste fruitsoorten. Maar dit overzicht is zeker niet compleet!
- fysiek gevaar kunnen opleveren: controleer of de puppy niet zomaar je tuin uit kan wandelen (en ongezien het verkeer in kan stappen), of uit een raam kan vallen, of door de spijlen van je balkon kan vallen. Een open trap is voor een jonge pup ook een gevaarlijk object, net zoals de liftdeuren (misschien woon je in een flat). Bedenk nu ook of de vloer geschikt is: te gladde vloeren zijn een aanslag op de gewrichten van je jonge hond. Zeker voor grotere rassen is het raadzaam tijdelijk kleden of vloerbedekking te leggen.
Als je met de ogen van een onbevangen puppy naar je omgeving kijkt, zal je ongetwijfeld zien waar je mee aan de slag moet om je huis veilig te maken voor je nieuwe pup. In ons huis is dat in ieder geval wel zo.
Hoe maak je je huis veilig voor een puppy?
Door te zorgen dat:
- Het gevaar niet meer aanwezig is, of te bereiken is voor je puppy. Zo gaan hier de kabels die langs de plinten gaan in een kabelgootje, en worden de meeste kabels achter de bank gelegd. Daarbij zet ik een zware krantenbak tegen de bank: zodat de pup niet achter de bank kan komen. Ook gaan de meeste schoonmaakmiddelen naar de garage. En zet ik zoveel mogelijk spulletjes hoger weg: onbereikbaar voor de pup. De kamerplanten zijn al met zorg gekozen: en niet giftig voor de hond. Buiten gaat er een hekje om de planten die mogelijk giftig zijn. En we halen ook even geen chocolade in huis (ook beter voor ons!)
- Of we regelen dat het hondje niet meer bij het gevaar kan komen: sommige gevaren zijn niet weg te halen: zo hebben we hier een groot balkon, en ik kan niet voorkomen dat de pup er op zal lopen. Prima: dus ik moet zorgen dat het balkon veilig wordt: we gaan de reling ophogen (zodat puber-hond straks niet bedenkt dat hij erover kan springen), en er komt een lange lijn + stevige muurhaak: gewoon om zekerheid te hebben. Voor de eerste weken gebruiken we een traphekje voor de deuropening: puppy kan dus alleen het balkon op als wij erbij zijn. Een hekje kan ook dienst doen bij het afschermen van een trapgat, of bij het afschermen van een kachel of haard.
Daarnaast is het handig om met alle gezinsleden goed af te spreken dat deuren worden gesloten (of juist open gelaten), of de pup in de keuken mag komen (of niet te dichtbij het fornuis). Hoe wordt omgesprongen met de trap, met de lift of met het rennen en spelen in huis. En dat iedereen erop let dat etenswaren buiten bereik van de pup blijven. Natuurlijk is dit mensenwerk, en zal niet iedereen altijd die deur goed sluiten of z’n boterham op tijd wegzetten: maar zorg er in ieder geval voor dat de pup in het ergste geval een boterham met kaas oppeuzelt, en niet met chocoladepasta! Want dat zou een ramp zijn.
Niet over veiligheid, maar wel belangrijk voor je puppy:
Tot slot nog een heel andere tip, want je bent nu toch bezig om je huis met puppy-ogen te bekijken:
Wat zijn de meubelstukken en voorwerpen waar je erg veel waarde aan hecht? En zijn deze in puppy-bereik? Want het is heel simpel: de meeste pups willen alles ontdekken, en ze gebruiken daar hun scherpe tandjes voor. Vooral als ze gaan wisselen hebben ze erg veel behoefte om te bijten: en dan zijn puppy’s vaak erg gedreven om iets te vinden met een ‘goede bite’
Dus ook hier geldt: wat kan je buiten bereik zetten? Misschien moet dat antieke kastje even naar zolder, of haal je het prachtige handgeknoopte tapijt even weg. En natuurlijk zorg je ervoor dat je mooie foto-albums niet op de onderste planken van je boekenkast liggen. En zet je je schoenen niet meer op de vloer, maar in een kast of op een hoogte, net zoals je mooie handtas of de nieuwe schooltas van je kind. Maak voor jezelf het leven een stuk eenvoudiger door hier tijdelijk wat concessies te doen: met een paar maanden is het voorbij: het is per hond afhankelijk, maar als de pup 1 jaar is zou het risico geweken moeten zijn. En dan kunnen de mooie spulletjes onbeschadigd weer terug.
Als je de spullen niet weg kunt halen, kan je natuurlijk ook zorgen dat het voor je puppy niet te bereiken is: zet een hekje rond je prachtige rozen-perk, of richt je kamer zodanig in (wees creatief!) zodat je puppy niet bij de boekenkast kan komen.
Natuurlijk moet de pup leren dat hij niet overal aan mag komen, en al helemaal niet overal zijn tandjes in mag zetten. Maar je zal het vast met mijn eens zijn dat je liever hebt dat hij plots je (10 euro-) flip flops heeft stukgebeten dan je nieuwe lederen (150 euro-) schoenen, om maar een voorbeeldje te noemen. Dat houdt het opvoeden voor jezelf in ieder geval een stuk meer ontspannen, en daarmee dus ook voor je puppy.
Veel plezier met de voorbereidingen en aanpassingen, wij gaan ook nog even klussen hier.
Oh, en heb je nog tips en aanvullingen? Laat ze hieronder weten: zo helpen we elkaar verder bij het puppy-proof maken van ons huis.