De droom van een professionele inzet met jouw eigen speurhond ?

Vaak krijg ik de vraag: ‘kan ik mijn speurhond inzetten voor het ‘echte’ werk?’  Of , ‘er is een kind vermist, zal ik mijn speurhond inzetten?’

Of, ‘ik zou graag meehelpen op Schiphol, en mijn hond als narcotica-hond inzetten, hoe doe ik dat?’

Laat ik vooropstellen, ik vind het super als mensen zo enthousiast zijn over het speuren of zoeken met hun hond. Maar wat mij betreft is het korte antwoord heel simpel: ‘Nee, helaas, dat kan niet’.

Een domper voor veel mensen die al beeld hebben dat de superneus van hun hond een geweldige bijdrage kan leveren aan de maatschappij. Stel je voor, jouw eigen Max, Lucky of hoe je hond ook heet,  met een prachtige actiefoto op de voorpagina van de krant. Op het 8-uur journaal, en als gast bij de ‘Wereld draait door’. De held van de dag!  En gelukkige ouders die hun verloren kindje weer in de armen kunnen sluiten. Dat laatste willen we natuurlijk boven alles.

Enfin, het zou erg mooi zijn, een prachtige droom,  maar helaas werkt het niet zo.  Waarom niet?

Het speuren of zoeken naar vermiste personen in een real life situatie is absoluut anders dan het praktijkspeuren of mantrailen op recreatief vlak. Natuurlijk worden situaties wel nagebootst voor de hond: er is een ‘vermiste’ of spoorloper, deze verliest onderweg soms ook spullen. Er zijn verse sporen, oudere sporen, afleidingssporen en nog veel meer.

Maar, de crux zit ‘m in andere dingen:

De handler én de hond zijn niet getraind op professionele inzet: heeft onvoldoende kennis en ervaring op het gebied van:

·      Selectie & inzet van geurvoorwerpen;

·      In kader brengen van zoekgebied/ keuzes maken/ zoekstrategie opzetten;

·      Dubbel blind zoeken en speuren (zodat je zeker weet waar je hond op zoekt/ speurt);

·      1000% (geen typefout!) kunnen lezen en interpreteren van de hond (hier gaat het in veel professionele situaties mis: we willen soms zo graag signalering zien bij de hond);

·      Samenwerking met specialisten bij de politie of andere professionele partijen;

En zo zijn er nog tig dingen.

Bovendien: de druk is enorm, de verwachtingen zijn groot, de spanning kan hoog oplopen.  Bij betrokkenen, bij de handler, en dus ook bij de hond. Met alle gevolgen van dien.

De meest bekende missers in de geschiedenis van de professionele speurhond zijn te betitelen als het ‘Kluger Hans’ effect.  Kort gezegd: de hond reageert op (on)bewuste tekenen van de handler, en lijkt dus te signaleren.

Dit is natuurlijk niet wat men wil.

Toch helpen?

Wat dan?  Mijn advies is absoluut om in deze ernstige situaties de politie haar werk te laten doen. Ik weet dat politiemensen vaak gevraagd wordt of we mogen helpen, ik weet ook dat de Politie zelf speurhonden en zoekhonden heeft (met handlers die trainen op deze complexe situaties).  Daarnaast heeft de politie ook contacten met de ‘georganiseerde’  Reddings- speur- en zoekhondengroepen die doelgericht trainen op inzetsituaties.

Dus bij vermissing: zorg dat de politie op de hoogte is, of meldt het bij de samenwerkende reddingshondenorganisaties, tel: 06- 53 23 70 15

Ook zit Schiphol niet te wachten op een open sollicitatie van een enthousiaste eigenaar die graag met zijn ‘Saartje’ of ‘Brammetje’ een zondagmiddag komt drugs-snuffelen. Daar gelden weer heel andere  strikte procedures.

Carrière als speurhond?

Maar, niet getreurd als je toch graag de neus van je hond wilt inzetten: ga speuren, mantrailen, of train je hond thuis tot detectiehond. (heb je het gratis E-book al gedownload? Dat kan nog steeds)

Ook zijn er landelijk diverse Reddingshond-groepen die trainen voor sport en plezier. Gooi hoge ogen in je eigen omgeving en laat zien wat jouw hond kan.

Of, mocht je toch liever je levensstijl willen omgooien en het inzet-reddingswerk willen gaan doen ?  Informeer dan naar de mogelijkheden bij een van de inzetgroepen van de Samenwerkende Reddingshondenorganisaties

Is een dergelijke nieuwe levensstijl iets te veel gevraagd (ze trainen vaak en veel, en inzetmomenten zijn altijd op onmogelijke momenten/ tijdstippen), de groepen zijn ook erg gebaat bij sponsors en donateurs.

Toch liever wat meer bekendheid voor de speurneus van jouw hond?  Dat kan, maak een leuke foto van jouw hond in actie, en mail deze naar mij, of zet het in een facebook-reactie.  De lezers van dit artikel  en ikzelf kunnen je hond bewonderen en natuurlijk ook reageren.

Bovendien heeft jouw speurhond dan ook internationale bekendheid en een stukje eeuwige roem.

Veel speur- en zoekplezier!