Help, mijn hond is bang voor vuurwerk! Tips voor een stressvrij oudjaar

Bang voor vuurwerk, de meeste honden zijn angstig voor de knallen, of in ieder geval niet erg gek op vuurwerk. Dat is natuurlijk niet zo raar. Ze horen veel beter dan wij doen en het is een fenomeen waar je niet makkelijk aan kan wennen. De vuurwerk-knallen zijn onvoorspelbaar en komt maar enkele dagen van het jaar voor.

Je kan vuurwerkangst proberen te voorkomen met de tips die ik eerder gegeven heb. Maar wat als je hond al bang is?

Het is mogelijk met de vuurwerk-CD of YouTube filmpjes en geluiden te oefenen om een nieuwe associatie aan de knallen te geven, namelijk een ontspannen en fijn gevoel.

Best mogelijke situatie in December

Als je hond al erg bang is, is dat vaak niet meer helemaal om te keren. Je bent dan in de decembermaand vooral bezig met het creëren van de best mogelijke situatie voor jou en je hond.

De volgende tips kunnen je door die periode heen helpen.

Tip 1 Pas je uitlaatschema al ruimschoots van te voren aan

Je kan hier al medio November/begin December mee starten.

De avondronde is vaak het grootste probleem. Dan loop je het meeste risico op onverwachtse knallen en je hond wil vaak al niet meer naar buiten.

Maak er geen strijd van. Je kan beter voorkomen dat hij schrikt en er geen frustrerende sleur- en trekpartij van maken.

Zorg dat je de avondronde verplaatst naar het einde van de middag of net voor etenstijd. De kans op knallen is dan veel kleiner. Laat hem vervolgens ’s avonds alleen even plassen en benoem dat ook. Als je bijvoorbeeld normaal zegt: ‘Ga je mee?’, ga je aan deze ronde een ander woord hangen. Maak hier bijvoorbeeld van: ‘We gaan even plassen.’

Zo kan jouw hond gaan voorspellen dat hij alleen even naar de overkant van de straat hoeft en daarna meteen weer naar binnen mag. Dat maakt het veilig en voorspelbaar voor je hond.

Tip 2. Maak gebruik van rustgevende middelen

Er zijn verschillende natuurlijk middelen op de markt die je door deze periode heen kunnen helpen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Puur Nervo, Puur Tranquil, Primeval StressLess.

Dit gebruik je in aanloop naar de jaarwisseling en daar kan je nu dus al mee beginnen.

Het neemt de angst (meestal) niet compleet weg maar kan de scherpe randjes er zeker vanaf halen waardoor je hond wat beter bereikbaar is.

Een Thundershirt of T-touch bandage kan ook als prettig ervaren worden.

Tip 3. Veiligheid

Laat een angstige hond in december niet meer los. Het risico dat hij vlucht en zo in paniek is dat je hem niet meer terug gaan vinden, is te groot.

Ook voor niet angstige honden adviseer ik ze niet meer los te laten in de avond en op de dagen dat het vuurwerk verkocht wordt. Er is maar één nare ervaring voor nodig om een trauma te ontwikkelen en ook een stabiele hond kan dit overkomen.

Bang voor vuurwerk op Oudjaarsdag en -avond

Wat kan je op de moeilijkste dag doen om het leed zo klein mogelijk te maken?

  • Zoek een rustig, vuurwerk-vrij gebied op om nog een grote ronde te lopen in de middag. Denk bijvoorbeeld aan een afgelegen bos of plas. 
  • Laat je hond ’s avond bij voorkeur niet meer uit of laat hem eventueel alleen even voor de deur of in de tuin. Ze kunnen het heel lang ophouden. Een angstige hond zal niet snel aandrang hebben. Wacht het liefst tot alles weer stil is, bijvoorbeeld rond een uur of drie.
  • Laat je hond NOOIT alleen, dat geldt ook voor een hond die niet angstig is. Je weet niet wat er thuis gebeurt. Eén keer vuurwerk door de brievenbus of in de achtertuin en hij kan totaal in paniek raken.
  • Voor de avond zelf zijn er zwaardere medicijnen te verkrijgen via de dierenarts zoals Alprazolam. Dit werkt ontspannend en angstverlagend. Laat je in ieder geval goed voorlichten door de dierenarts: er zijn namelijk ook medicijnen die enkel spierverslappend werken (de hond lijkt suf en ontspannen) maar de prikkels komen des te erger binnen!
  • Sluit de gordijnen zodat de flitsen niet te zien zijn.
  • Zorg voor geluid wat de knallen wat overstemd zoals muziek of televisie.
  • Maak een plek waar hij zich veilig voelt. De ene hond wil graag onder de tafel liggen en de ander ligt het liefst bij zijn baasje. Je weet zelf het beste waar jouw hond behoefte aan heeft.

Een hond die graag onder de tafel ligt, kan je een extra veilig gevoel geven door een kleed er overheen te hangen. Maak een soort donker tentje waar hij rustig kan liggen en laat hem met rust.

Sommige honden zoeken een kast, de badkamer of de slaapkamer op. Alles is prima. Als hij dit zelf aangeeft, is dat de beste plek.

  • Geef je hond steun als hij daar behoefte aan heeft. Het idee dat je je hond moet negeren, is enorm achterhaald. Ga niet eindeloos tegen hem zitten kletsen maar leg je hand rustig op zijn lichaam en laat hem weten dat het goed is. Als je zelf bang bent voor vuurwerk en je partner of kinderen zijn rustig, laat je jouw hond vooral steunen door de meest coole gezinsleden. Bedenk hoe je zelf graag gesteund zou worden en geef die steun ook aan jouw hond.

Als je de jaarwisseling weer prima bent doorgekomen is het wellicht handig om in het nieuwe jaar op tijd te beginnen met gewenning aan vuurwerk. Je kan dit altijd opnieuw proberen te oefenen, waarbij je zorgt dat het geluidsniveau laag genoeg blijft om grote stress te voorkomen. Lees hiervoor het artikel over voorkomen van vuurwerkangst