Hoe begroet je vreemde honden?

 

Nee, dit keer eens niet de vraag hoe onze honden dat doen maar hoe doen wij als mensen dat eigenlijk? Hoe begroet je vreemde honden  op een fijne en veilige manier?

Eenkennige honden

Het komt regelmatig voor dat honden het niet zo op vreemde mensen hebben. Bij sommige rassen zit het in hun genen, zoals bijvoorbeeld de Anatolische Herder en Tibetaanse Terriër maar de oorzaak kan ook in een beperkte socialisatie of traumatische ervaring zitten.

via GIPHY

 

De hond kan op verschillende manieren reageren op vreemde mensen: van negeren tot blaffen of zelfs bijten. Het is aan ons als eigenaren om dit in goede banen te leiden en de veiligheid van andere mensen te waarborgen.

Wat vaak vergeten wordt, is dat de “vreemde persoon” heel veel kan doen om de kennismaking beter te laten verlopen.

De hondenfluisteraar

Als ik bij mensen thuis kom, krijg ik vaak te horen dat de hond heel anders op mij reageert dan op ander bezoek. Vol verbazing merken ze op dat hij niet zo blaft, dichterbij durft te komen en vaak zelfs in de buurt komt liggen.

Het lijkt iets magisch, “de hondenfluisteraar”. Ik kom binnen en hij gedraagt zich anders! Niet is minder waar. De hond doet helemaal niets anders, ík doe wat anders.

Twee soorten mensen

Er zijn grofweg twee soorten mensen die binnen komen. De mensen die gek zijn op honden en het heel naar vinden dat deze viervoeter hen niet zo leuk vindt. Daar zitten dan regelmatig mensen tussen die geloven dat de hond hem/haar wel leuk zal vinden. Ze lopen op hem af, kijken hem aan, praten tegen hem en proberen hem aan te raken. Hoe goed ze het ook bedoelen, niets is enger voor een bange hond.

De andere groep is bang voor de hond en houdt hem nauwlettend in de gaten. Ze verliezen hem niet uit het oog en kijken hem voortdurend aan. Dit is heel bedreigend voor de hond en hij zal nog feller gaan reageren.

Een onzekere hond begroeten

Een onzekere of bange hond maakt graag kennis op zijn eigen tempo. Geef hem die tijd en ruimte. Negeer de hond als je de kamer in komt. Dat betekent dat je hem niet aankijkt, niet aanraakt en niets tegen hem zegt. Doe gewoon net of hij er niet is.

In deze video zie je hoe de trainer zichzelf ‘kleiner’ en minder bedreigend maakt. Ze kijkt bewust niet naar de hond, raakt hem niet aan, en zegt niets. Bovendien geeft ze de hond zelf de keuze om te komen. Dit voorbeeld is niet een ‘normale begroeting’ omdat deze trainer met voer werkt en een trainingsdoel heeft (namelijk de hond kunnen aaien). Als bezoeker hoef jij dit natuurlijk niet perse te bereiken 🙂

Maak de onrustige situatie niet onnodig lang. Blijf niet rondlopen of staan maar ga rustig zitten. Dat brengt rust in de kamer. Klets gezellig samen maar geef geen aandacht aan de hond. Je kan best eens vanuit een ooghoek naar hem kijken maar kijk ook weer weg. Het aanstaren is heel bedreigend, het wegkijken is juist een kalmerend signaal naar de hond toe. Je laat hem zien dat het goed is en dat je geen verkeerde intenties hebt.

Hoe een hond ‘kennis maakt’

Geur is de belangrijkste informatiebron voor een hond. Hij zal dus eerst willen ruiken om te ontdekken wie je bent. Laat hem rustig snuffelen als hij dichterbij durft te komen maar geef hem nog geen aandacht. Zo krijgt hij langzaam meer vertrouwen. Voor de ene hond is het snuffelen van een afstand alles wat er op dit moment in zit. Dat is dan prima.

Een minder angstige hond zal dichterbij komen en nieuwsgierig zijn. Als je merkt dat hij kennis wilt maken, is het eerste lichamelijk contact ook een punt van aandacht.

Niet doen:  over de kop aaien!

De meeste mensen willen een hond over de kop aaien. Voor honden is dit over het algemeen helemaal niet zo prettig. Het komt heel bedreigend over als een vreemde van bovenaf over zijn kop heen aait.

Maar wat dan wèl? De beste manier om lichamelijk contact te maken is het aanbieden van je open hand. Houd hem voor de hond op snuithoogte. Laat hem rustig ruiken. Alleen als hij blijft staan en je merkt dat hij ontspant, kan je hem rustig over de borst aaien.

Gelukkig zijn niet alle honden gespannen of onzeker, sommige honden zijn onbevangen en vrolijk, en zullen dus probleemloos contact met je maken. Maar dit geldt slechts voor een beperkt aantal honden.

Hoe begroet je vreemde honden? Dus:

Door jezelf niet op te dringen en het initiatief bij de hond te laten, is de kans op een goede kennismaking het grootst. Het verkleint ook het risico op agressie. Een hond die zich niet bedreigd voelt, zal over het algemeen geen noodzaak zien om agressie in te zetten. Het blijft natuurlijk wel de verantwoordelijkheid van de eigenaar om de situatie goed in te schatten en risicosituaties te voorkomen.

Bedenk hierbij ook dat een kort aangelijnde hond, of een hond die onder een stoel of bankje ligt zich sneller bedreigd zal voelen omdat hij simpelweg niet weg kan. Dus als je spanning ziet bij een hond, houdt dan liever afstand, kijk hem niet direct in de ogen en zoek geen lichamelijk contact, maar zeg iets vrolijks tegen hem en richt je tot de eigenaar. Liever voorkomen dan genezen!