Help, mijn pup springt!
Je pup springt tegen mensen op! Als puppy’s klein zijn, is het vaak nog geen probleem. Je pup zet zijn pootjes tegen je onderbeen aan en hij krijgt een aai. Iedereen vindt hem lief en schattig. Hij krijgt alle aandacht en geniet er met volle teugen van. Dan is hij een paar maanden later opeens een stuk groter en wordt het opeens niet meer op prijs gesteld door de meeste voorbijgangers. Hoe krijg je het er dan weer uit?
De fijnste manier om een hond te krijgen die niet springt, is het springen niet aanleren.
Dat klinkt logisch maar hoe doe je dat?
Je pup springt vaak van nature al tegen je op. Hij wil contact maken en door tegen je op te springen, maakt hij je dat duidelijk. Als jouw reactie is om hem een aai te geven, tegen hem te praten of oogcontact met hem te maken, heeft hij zijn doel bereikt. Hij heeft geleerd dat het opspringen een manier is om aandacht te krijgen.
Je Pup springt en denkt: “Vooral doorgaan”
Eigenlijk leert je hondje bijna alles op deze manier. Hij doet iets, bewust of onbewust en er volgt een reactie of niet. Als de reactie op zijn actie hem bevalt, zal hij ermee door blijven gaan. Als er niets gebeurt of hij heeft een nare ervaring, zal het gedrag ophouden.
Wat een hond als vervelend ervaart, hoeft niet bij iedere hond hetzelfde te zijn. De één houdt er bij een correctie meteen mee op terwijl dezelfde correctie voor de ander niet als straf wordt ervaren.
Ik maak zelf geen gebruik van correcties. Door te zorgen dat zijn gedrag geen succes heeft maar ander gedrag wel, kan je heel goed zijn gedrag ombuigen naar gewenst gedrag.
Bedenk je van tevoren welk gedrag je niet wilt zien als je hond volwassen is. Je Labrador pup springt nog niet hoog en is natuurlijk een schatje om te zien. Maar wat als hij uitgegroeid is tot een knaap van 35 kilo die je moeder naar buiten lanceert als ze koffie komt drinken?
Precies, dat willen we dus niet.
Geen aandacht voor ongewenst gedrag
We gaan dat gedrag dus vanaf het begin geen aandacht geven. Bedenk je dat negatieve aandacht ook aandacht is. Geen gemopper, geen geduw, geen boze blikken maar écht negeren. Als hij tegen je op springt, draai je je rug naar hem toe. Je wacht tot hij tot rust gekomen is. Zodra hij met vier pootjes op de grond staat, krijgt hij een beloning. Dat kan een aai, een koekje of een ‘braaf’ zijn.
We gaan hem natuurlijk ook wel een beetje helpen om de juist keuze te maken. Oefen met je pup zodat hij kan zitten op commando. Roep hem bij je, laat hem direct zitten en ga hem dan belonen met lekkers en aandacht. Zo leert hij dat zitten hem meer oplevert dan springen. Daar is namelijk geen bal meer aan als je er geen aandacht voor krijgt!
Het moeilijkste is misschien nog wel de opvoeding van je visite en de mensen op straat. Probeer hen ook te betrekken in je training. Door de oefening op meerdere plaatsen en bij verschillende personen te doen, leert je pup het beste wat de bedoeling is. Zo zal het springen geen gewoonte worden en kan je met een gerust hart mensen binnen laten.