ADHD hond of hyperactieve hond? Om gek van te worden!

ADHD hond, wordt het vaak genoemd door eigenaren van een drukke hond. Maar is dat wel zo? Of liever, wat doe je met die drukke hond?  De afgelopen jaren heb ik op mijn speurhondenschool, maar ook in gedragstherapie regelmatig honden gezien die door hun eigenaar als ‘hyperactief’, ‘hyper’ of ‘ADHD-hond’  werden bestempeld.

Nu waren de meeste honden niet officieel gediagnosticeerd voor deze gedragsstoornissen, maar  het waren wel enorme ‘stuiterballen’. Druktemakers, wildebrassen, blaffers en met tomeloze energie. ‘Om gek van te worden’ verzuchtte sommige eigenaren dan. Hoezo ?

Sommige honden zijn zo energiek dat ze de hele dag rondlopen, piepen of blaffen, of zelfs dingen gaan slopen. Het lijkt wel dat wanneer ze niet beziggehouden worden, ze geen raad weten met hun energie. Het gaat maar door, en maar door, soms zelfs dag en nacht.

ADHD-hond of niet?

Veel hondeneigenaren zullen dit herkennen, en waarschijnlijk heb jij het ook meegemaakt: de dolle 5 minuten, of soms zelfs uren.Deze fase is bekend bij veel pups of pubers en meestal gaat het over wanneer ze wat ouder zijn. Soms gaat het niet over.

Soms zit het in de ‘genen’: sommige rassen zijn drukker dan andere, of de hond komt uit zogenoemde werklijnen (gefokt op voldoende energie om dagenlang te kunnen werken). En een aantal honden heeft daadwerkelijk ‘ADHD’ of een aanverwante gedragsstoornis.

Voor het baasje kan het een enorme uitdaging zijn om de energie van zijn hond ‘binnen de perken’ te houden.

Help mijn hond is hyper! Wat nu ?!

Zoals beschreven zijn de meeste drukke honden ‘gewoon’ druk of hebben enorm veel energie. Hyperactiviteit of ‘ADHD’ komt niet zo vaak voor bij honden: deze honden vinden vrijwel nooit enige rust (kunnen nooit even rustig liggen of zitten). Is jouw hond zo druk, zonder enig moment van rust?  Dan is het verstandig om dit medisch te laten onderzoeken, zodat medicatie kan helpen.

Maar de meeste honden zijn ‘gewoon’ druk. En dat niet alleen: ze kunnen die energie onvoldoende kwijt in hun dagelijkse leven. Soms hebben ze een ‘saai’ leven.

Mijn hond een saai leven?

Ik hoor mensen nog wel eens zeggen: ‘ We hebben een grote tuin, en onze hond kan daar prima de hele dag in rondbanjeren’ – maar een hond die de hele dag in de grote tuin moet doorbrengen kan zich enorm vervelen.  Andere honden hebben meer energie dan ze kwijt kunnen. Het valt ook niet mee om in je drukke leven ook voldoende activiteiten voor je hond te plannen, nietwaar?!

Maar waar zit het ‘m dan in? In de praktijk is het vaak een tekort aan beweging, discipline en mentale uitdagingen.

Laten we die drie onderdelen even nader bekijken:

Beweging voor je hond

De meeste ‘hyperactieve’ honden hebben te weinig beweging. Voor bijna alle honden is 3x per dag een uitlaat-rondje van 10 minuutjes veel te weinig. Vooral als ze tijdens deze rondjes ook amper los kunnen lopen. Nu heeft niet iedereen een losloopgebied naast het huis, waar de hond lekker even kan rennen. Of is niet iedereen in de gelegenheid een dagelijkse lange wandeling (van minimaal 1 ½ uur, met een volgroeide hond) te doen.

Dus zijn er ook andere mogelijkheden: bijvoorbeeld fietsen. Met een gezonde hond kan (met uitzondering van enkele rastypen) begonnen worden met een fietsprogramma als de hond zo’n 9 maanden is. Let wel: je begint nu met de opbouw, waarbij het meelopen naast de fiets heel rustig aangeleerd moet worden (wij rennen immers ook niet ongetraind meteen een halve marathon).

Er is echter wel een nadeel: door vaak te fietsen of te joggen met je hond bouwt de hond ook meer conditie op. Dit betekent overigens niet dat je het moet laten, maar met rennen of fietsen met je hond alleen ben je er vaak niet. Herken je dit?  Lees dan verder wat nog meer kan helpen:

Discipline

Een drukke hond is vaak erg gevoelig voor allerlei prikkels: geluiden,  bewegingen of soms alleen het idee dat hij iets moet gaan doen. Een duidelijke structuur in zijn dagelijks leven helpt de hond om wat meer rust te krijgen.

Zorg dus voor beweging (zoals hierboven beschreven), maar ook voor rustmomenten. Eventueel zet je je hond even in een gesloten bench. Zorg voor regelmaat in de dagelijkse dingen: vaste tijden van uitlaten, eten en slapen geven meer voorspelbaarheid en houvast voor de drukke hond.

Basis-gehoorzaamheid is een noodzaak: een hond die luistert is veel fijner om samen mee op pad te gaan of te trainen, wat vervolgens helpt om zijn energie af te laten vloeien.  Frustratie bij de eigenaar levert vaak alleen maar frustratie bij de (drukke) hond op, en dat brengt beide niet verder. Zoek een goede hondenschool  op die op positieve wijze werkt en je hierbij helpt.

Mentale uitdagingen

Voor ons werkt het toch ook zo?  Ik vind het zelf belangrijk om af en toe een mentale uitdaging  te hebben: ik doe een puzzel, leer een nieuwe taal, of lees een boek over hondengedrag.  En jij?  Je zult vast ook je eigen voorkeuren hebben, of wellicht krijg je in je werk of studie al voldoende mentale uitdagingen voorgeschoteld voor de hele week J

Ook honden hebben dit nodig. Want: wat is nu een leven waarin je voer elke dag wordt voorgeschoteld, waarin je uitlaatrondje vaak al bekend is, en je de hele dag wacht op… ja, op wat eigenlijk.

De voorlopers van onze hond moesten vroeger ook wachten, en deden dat slapend. Ze wachtten op het moment dat de groep op jacht ging (en ze mee moesten). Dan was opperste concentratie en fysieke scherpte nodig. En zo konden ze hun lichamelijke maar ook mentale energie kwijt.

Onze huishond hoeft niet veel te bedenken, mits we met ze trainen, of werken. Veel energieke honden zie je uit verveling of frustratie zelf wel ‘hersenwerk’ zoeken: ze slopen spullen in huis, plunderen de prullenbak of de voorraadkast of halen andere ‘ongein’ uit.

Door dit voor te zijn, en ze aan het denkwerk te zetten zorg je dat ze mentaal ook voldoende hun energie kwijt kunnen. Hoe ?  Nou, bijvoorbeeld door:

  • Voer niet meer uit de voerbak: geef hun dagelijks eten eens uit een Kong , of verstrooid in het gras in de tuin, of verpakt in een lege ‘PET’-fles. Er zijn genoeg hulpmiddelen en manieren om je hond te laten werken voor zijn eten. En daar wordt hij lekker moe van.
  • Trainen en kunstjes: besteed iedere dag geregeld even tijd aan het trainen met je hond. Dit kan heel georganiseerd: je oefent de gehoorzaamheidsoefeningen of diverse kunstjes met je hond. Maar vaak is het net zo handig om je hond te leren behulpzaam te zijn. Leer je hond een emmertje of mandje (met hengel) te dragen: en hij kan kleine artikelen in het mandje meenemen (of een blikje bier naar de gasten brengen).  Leer je hond de spons of poetsdoeken te dragen als je de ramen gaat lappen, of de auto gaat wassen. Bij veel huishoudelijke klusjes is wel een rol te bedenken voor je hond. Het kost de eigenaar niet veel tijd,  terwijl de hond zijn hersens moet laten kraken.
  • Hondensport of training: natuurlijk kun je via hondenscholen of hondensportverenigingen heel veel doen met je energieke honden. Veel trainingsvormen en sporten vragen om denkwerk en concentratie. Als je dit thuis verder kunt oefenen is het een prachtige extra uitlaatklep voor je hond.
  • Voer-zoekspelletjes: Onder de noemer hersenwerk voor honden wordt momenteel veel aangeboden op gebied van voerzoeken. Een prachtige site (weliswaar in Duits) is: www.spass-mit-hund.de  Hier zijn veel ideeën te vinden. In het Nederlands vindt je ideeën bij: www.hersenwerkvoorhonden.nl Door dit soort voerspelletjes wordt de hond ook mentaal gestimuleerd: je biedt hem immers een ‘probleem’ aan wat hij mag   oplossen.
  • Speuren en zoeken: Dit is hersenwerk ‘op z’n honds’. Wat bedoel ik daarmee?  Nou, simpelweg dat dit mentale werk het dichtst bij de hond zijn natuur komt. Immers behoren zowel het speuren als het zoeken tot de (oer-)gedragspatronen van voedselverwerving. Je kunt vele speur- en zoekvormen doen. In het bos, in veld maar ook thuis. Voor de meeste vormen van speuren of zoeken is nogal wat organisatie nodig (zeker als de hond een vermist persoon moet zoeken of moet werken op een ‘ongebruikt’ grasveld) Wil je liever thuis aan de slag met eenvoudige middelen: dan past het DigiDog Speurwerk natuurlijk heel goed.

Genoeg tips dus om met je drukke pup, puber of volwassen hond aan de slag te gaan. En ongetwijfeld zullen deze tips helpen om (niet in 1 dag hoor!) je hond rustiger te krijgen. Of, dat je hond zijn energie op de juiste dingen kan richten, zodat je hond ’s avonds moe & voldaan ligt te slapen, of volledig ‘Zen’ is.

Mocht je geen succes hebben met deze tips, of merk je dat het voor jou of je hond niet werkt?  Laat het mij weten. Zet een reactie onder dit berichtje of stuur me een email. Mogelijk is er meer aan de hand, en kan ik je verder helpen.

Werkt het wél voor jou?

Of wil je iets toevoegen of opmerken? Dat kan ook, een reactie hieronder is zeer welkom!