Hallo! Hier!! Hierkomen!!! - aandacht van je hond krijgen

Weglopen, niet luisteren of volledig zijn eigen ‘ding’ doen. Sommige hondeneigenaren worden er wanhopig van, en weten niet hoe ze aandacht van hun hond kunnen krijgen.

Is een volgende situatie herkenbaar?

Je hond wandelt lekker los, maar loopt voortdurend met zijn neus aan de grond geplakt en reageert nergens op; Of:

Je hond ziet andere honden (kinderen, mensen) en sjeest er op af.  Joehoe, wie wil met mij spelen?!

Of:

 Je hond ziet een voorbijkomende auto (paard, konijn, schapen) en gaat er zonder na te denken meteen achteraan.

Vaak hebben deze honden in huis wel aandacht voor de baas, hoewel een enkeling helemaal niet bewust lijkt te zijn van zijn eigenaar, en bijna een eigen leventje leidt.

Weglopen is gevaarlijk

Het lijkt zo leuk, zo’n sprintende hond, maar er zitten veel risico’s aan. Gelukkig weten de meesten eigenaren dat:

  • Hun vrolijke hond zomaar op een onvriendelijke, agressieve hond kan aflopen;
  • In hun blinde spurt geen idee heeft van het verkeer, en onder een auto of fiets kan lopen;
  • Kinderen, ouderen, en andere mensen kan laten schrikken, omverlopen en zelfs verwonden (meestal onbedoeld, maar toch);
  • Het wild kan opjagen, wat regelmatig zorgt voor gewonde of zelfs dode dieren;
  • Schapen, paarden en andere dieren kan opjagen, met slachtoffers tot gevolg.

Niet bepaald waar je als baasje op zit te wachten dus.

Waarom lopen honden eigenlijk weg?

Eigenlijk heel eenvoudig: omdat het dáár leuker is, interessanter is of in ieder geval erg nieuwsgierig maakt.

‘Ja, dat is wel erg gemakkelijk gezegd’, hoor ik je denken.

Maar laten we eens wat situaties bekijken:

Er spelen kinderen, lachen en rennen, of een groepje mensen loopt geanimeerd pratend verderop.  Dat is interessant, vooral als je hond een vorige keer aandacht kreeg, of zelfs koekjes van deze mensen.  Een bang kindje dat wegrent is voor de hond ook ‘aandacht’: Vaak ziet de hond dit als een leuk spelletje. Oftewel: de moeite waard om eens te gaan kijken!

Er springt een konijn (eekhoorn of kat) voor de hond weg als je in het park wandelt…  tsja: dat is nu net de ‘trigger’  waarmee de jacht wordt geopend! Iedere hond heeft in zijn voedselverwervings-systeem deze jachtpassie.  Heel eenvoudig: om te overleven heeft de hond de oerdrift in zich om voedsel te verschalken.  In het huidig leven hoeven de honden daar niets mee te doen, ze krijgen immers hun voer voorgeschoteld. Maar deze jachtgedragingen vindt je nog steeds terug in het apporteren, het speuren, het zoeken, het ‘doodschudden’ van het speeltje, het trekspelletje, en nog veel meer.

Geen wonder dus dat het wegrennen van een ‘prooi’ voor de meeste honden onweerstaanbaar is: een knopje gaat om waarmee de hond in een reflex achter de ‘prooi’ aangaat. Overigens loopt dit bij sommige honden uit de hand: ze zien ook joggers, fietser of auto’s die voorbij komen als ‘prooi’, evengoed erg risicovol dus.

Je hond is compleet in zijn eigen wereld als hij snuffelt, voor je uit wandelt of juist achterblijft. Sommige honden lijken niet samen met hun baasje te wandelen, maar eerder alleen.  Ook hier is meestal sprake van afleiding, maar deze is niet altijd zichtbaar voor ons. Voor honden is de wereld vooral een groot geurplaatje, en vooral buiten in het park of het bos stikt het van de geuren die hele verhalen prijsgeven voor onze hond. Geen wonder dat dit veel honden afleidt van aandacht voor hun baasje.

En jij?

 Nu zegt bovenstaande alles over de hond, en misschien herken je jouw hond er wel in. Maar dat is meestal één kant van het verhaal.  Hoe zit het met jou?

Ik bedoel,  wat doe jij eigenlijk tijdens een wandeling?

Ben jij bezig met je hond?  Eerlijk?! Veel eigenaren lopen te telefoneren, whats-appen of te Twitteren.

Loop je in gedachten verzonken?

Ben jij wel met je hond bezig? – of totaal niet?

Mmmm… dat is even confronterend, maar ik vraag dit niet om je te pesten. Want wij zijn allemaal geneigd om tijdens een wandeling afgeleid te zijn door onze eigen mensendingen, of niet?!

Bovendien: wij mensen hechten er ook aan om vaak eenzelfde rondje te lopen met de hond, dat vinden we prettig en vertrouwd.  Denk eens aan ‘jouw’ park of bos: hoe vaak loop je een ronde precies hetzelfde (en zelfs altijd linksom of juist rechtsom?).  Mmmm vertrouwd voor ons, en voor onze hond?  ‘Boring’

Dus, als er ergens iets ‘spannends’ te vinden is, gaat je hond er op af, begrijpelijk toch?!

Als bovenstaande bekend voorkomt ben je niet de enige, dit gebeurd bij de meeste hondeneigenaren.

Maar hoe krijg je aandacht van je hond?

Vraag je je misschien af.  Je hoeft niet als een joker door het bos te gaan huppelen, maar de kunst is wel om leuker te worden voor je hond. Verderop in dit artikel meer hierover.

Daarnaast is training van een goede ‘hier’ belangrijk. Beheerst je hond de ‘hier-kom’ oefening?

Deze training begint direct zodra de hond bij je in huis komt, het liefst dus meteen als pup (en voor herplaats-honden: meteen vanaf de komst).

Hier-oefening

Een pup blijft vaak dicht bij de eigenaar. Ze vinden de ‘grote wereld’ nog erg spannend, dus lopen ze niet te ver weg.  Als ze wat ouder worden durven ze steeds meer, en verkennen ze hun eigen wereld.

Veel puppy-eigenaren denken dat hun hond automatisch wel bij hen blijft lopen (zonder lijn), maar komen er dus later achter dat de Pup de stoute schoenen aantrekt en ineens niet meer zo volgzaam blijkt.

Het is dus beter om dat moment voor te zijn: en gebruik te maken van de behoefte van de Pup om naar je toe te komen. Hoe ?  Een aantal tips op een rijtje (ook voor de volwassen hond overigens):

  • Gebruik een goede beloning (wat de hond als beloning ervaart!) – iets super-lekkers of super-leuks dus!
  • Gebruik daarnaast de dagelijkse leuke dingen als beloning:  ‘Hier-komen’ voor de etensbak, ‘Hier-komen’ voor vertrek voor de uitlaatronde, ‘Hier-komen’ voor het favoriete spel, en zo nog meer.

Bedenk dat het ‘Hier-komen’ voor de hond niets oplevert- het is aan jou om dit de moeite waard te maken. Iedere keer opnieuw!

  • Zorg ook dat je beloning verrassend is, iets extra lekkers, iets heel anders, een nieuw speeltje, wees dus creatief (en niet voorspelbaar).
  • Start de oefening in huis, vanuit een andere ruimte. Als dit goed gaat: in de tuin.
  • Roep je hond 1 x, op een vrolijke en uitnodigende toon (alsof je de jackpot voor hem hebt gewonnen).
  • En beloon je hond iedere keer als hij naar je toekomt, nadat je hem geroepen hebt – altijd!
  • Als je hond uit zichzelf even bij je komt, zich even meldt, reageer je vriendelijk. Je laat zien dat je zijn gebaar om jou aandacht te geven hebt gezien, en waardeert.
  • Als dit binnenshuis goed gaat, oefen je in de tuin. En als dit lukt oefen je in het park of bos.
  • Wanneer je de oefening naar park of bos verplaatst, oefen je los als het veilig is (dat is een belangrijke voorwaarde!).
  • Als je twijfelt of je hond zal luisteren,  of twijfelt aan de veiligheid, gebruik je eerst een lange lijn (te verkrijgen bij de dierenspeciaalzaken).
  • Pas je beloning aan, aan de prestatie.  Dus: je geeft altijd een beloning, maar als je hond komt op jouw commando terwijl er konijnen rondspringen verdient hij een super-beloning, de Jackpot!!  Dus geef hem dan een biefstuk of iets dergelijks. Heb je dat niet op zak?  Geen probleem: geef hem dan extra veel van de koekjes, kaasjes of worstjes die je normaal geeft.

Jackpot= een onverwachte hoofdprijs:  iets superlekkers (biefstuk), of heel veel van iets ‘gewoons’ (hand vol koekjes).

Op deze manier leer je je hond om te komen op jouw verzoek, maak er een leuk spel van, en oefen dit regelmatig (meermalen per week).

Trainingsfouten

Lees ook even deze veel voorkomende trainingsfouten, zodat je niet in dezelfde valkuil stapt:

  • Train je met de clicker: gebruik NOOIT de clicker als ‘hier-kom-signaal’.  Dat werkt in het begin, maar snel zal de werking van de clicker afnemen. Zonde!
  • Je hond proberen te ‘vangen’. Dit gebeurt vaak bij pups.  De pup moet worden aangelijnd, en duikt steeds weg als je dit wilt doen. Wat is dan logisch: we gaan de pup vangen. Maar de pup is sneller, en de vangst wordt steeds moeilijker: wat leert de pup: Leuk te spelen met je, terwijl jij probeert hem bij je te krijgen.
  • Straffen als de hond toch gekomen is, of gevangen is. Oh, dit is een lastige: je hond heeft er een potje van gemaakt, je bent minstens een kwartier bezig geweest in het drukke park om je hond aangelijnd te krijgen. De hele stad heeft je horen roepen, en de meewarige blikken prikken in je rug.  Eigenlijk heb je ‘het mormel’ dan aangelijnd. En natuurlijk krijgt hij op zijn flikker. Maar: wat leert je hond? Het aanlijnen is al erg jammer, en dan ook nog een pak op m’n donder?! Dan blijf ik liever nog even weg.  Kortom: hoe erg de stoom uit je oren komt: reageer het niet op je hond af, sterker nog: beloon je hond altijd als je hem aanlijnt, hoe tegenstrijdig dit ook voelt.
  • Na een aantal vreselijke ervaringen, waarbij je hond echt niet te ‘vangen’ was, besluit je dat hij niet meer los mag. Op zich een goed besluit, tijdelijk, terwijl je een goede ‘hier’ aanleert. Maar: sommige honden mogen nooit meer los, en wat is dan het risico?  Als het ze een keertje lukt om los te glippen, tsja: dan is het natuurlijk ‘Feest’.  Kortom: een goede ‘hierkom’-oefening is niet zozeer fijn voor de hond, maar ook voor de eigenaar.

Leuker voor je hond

Als je je smartphone thuislaat, en je gedachten over werk of andere zaken ook, zal je meer aandacht hebben voor je hond. Én dat geldt ook omgekeerd: je hond zal jouw ook meer zien, want jij bent immers leuk!

Dus maak van je wandeling een variatie,  een avontuur, en laat je verrassen door wat jouw hond allemaal kan. Tips:

  • Maak een behendigheidsbaan (wel veilig!) van de paaltjes en bankjes die je onderweg tegenkomt. Leer je hond onderdoor te kruipen, pootjes op het bankje te zetten of rond een paaltje te draaien.
  • Speel verstoppertje: als je hond losloopt en even niet kijkt verstop je je achter een boom. En natuurlijk is het feest als hij je vindt!
  • Veel honden zijn dol op zoeken!  Dus: heb je je hond het DigiDog speurwerk geleerd, neem dan een geurvoorwerp mee op de wandeling, en verstop het achteloos als je hond even niet oplet.  Je hond zal verbaasd zijn dat hij hier ook dit topspelletje kan doen… en jij zult verrast zijn hoeveel meer verstop en zoekmogelijkheden je zult vinden. Denk eens aan: een geurvoorwerp hoog in een struik (met wasknijpertje), op een paaltje, in de speeltuin (op een tijdstip dat er geen kinderen spelen natuurlijk) of op de parkeerplaats tussen de auto’s.

Kortom: maak van iedere wandeling een avontuur voor jullie beiden!

Heb je nog andere tips en ideeën voor tijdens de wandeling?  Laat dan even een berichtje achter.  Ook wordt delen van het artikel enorm gewaardeerd!