Logboek bij Speuren en Detectiewerk

Logboek bij Speuren en Detectiewerk

Een Logboek bij het Speuren met je hond, of bij Detectiewerk met je hond is heel handig: je krijgt dan veel meer zicht op wat je aan het trainen bent.

Misschien heb je het gratis E-book al gelezen, of in ieder geval gedownload. Mocht dit nog niet het geval zijn: Doen! Het bevat waardevolle informatie over het aanleren van detectiewerk, en is geschikt voor alle honden. Je vindt de Download-informatie hier>>>

In een van de hoofdstukken van dit E-book wordt beschreven dat het goed is om te werken met een logboek, hieronder een toelichting:

Natuurlijk is het niet noodzakelijk, en kun je heel leuk bezig zijn met het aanleren van het speuren en detectiewerk aan je eigen hond. Maar, als je werk wil maken van het speuren, en de vaardigheden van je hond stapje voor stapje wil verbeteren, is een logboek onmisbaar! Alle goede speurders (of in ieder geval de speurinstructeurs) werken met speurrapporten en speurlogboekjes, simpelweg omdat het onmogelijk is om alles te onthouden.

Logboek bijhouden heeft voordelen:

Wat zijn nu de voordelen van een dergelijk logboek?  Onder andere:
  • Overzicht van zoekruimte/geurartikel en verstopplek: zodat je niet exact dezelfde speuropdracht herhaalt
  • Overzicht van trainingsmomenten
  • Overzicht van gebruikte zoekruimten
  • Overzicht van gebruikte geurartikelen
  • Als je 1 onderdeel van de training moeilijker maakt, kun je hier terugvinden hoe je andere onderdelen eenvoudiger maakt (immers: de totale training is al lastiger)
  • Vorderingen over meerdere trainingssessies gemakkelijk terug te lezen
  • Door terug te lezen in de vorderingen krijg je sneller een idee waar de ‘lastige’ onderdelen zitten voor jouw hond (of jezelf)
  • Door terug te lezen krijg je ook meer inzicht in het effect van de omstandigheden, bijvoorbeeld: 'is het lastiger bij hogere temperaturen, of juist niet', etc.
  • Bij problemen en probleempjes:  gemakkelijker te analyseren wat er precies ‘fout’ gaat of lastig is
  • Je kan gemakkelijker werken aan een trainingsopbouw, net zoals topsporters doen (je wilt immers een stijging in moeilijkheidsgraad, uithoudingsvermogen, en dergelijke, en niet een achteruitgang)

En zo zijn er nog meer redenen te bedenken. Het logboek is vooral een document voor jou zelf, dus gebruik afkortingen en steekwoorden die voor jou handig zijn, dan is het immers ook snel ingevuld. Hoe gebruiksvriendelijker je het logboek maakt, hoe gemakkelijker het is om het netjes bij te houden. Als het een enorme klus wordt is natuurlijk niet zo aantrekkelijk om dit consequent bij te houden.

Om je op weg te helpen heb ik een Logboek gemaakt, die kun je uitprinten en invullen. Of gebruik de Excel-versie om het  digitaal bij te houden. Natuurlijk kun je zelf ook een schriftje aanschaffen, of document in je eigen computer aanmaken waar je de trainingsgegevens opslaat, laat je dan vooral inspireren door de opzet van het DigiDog Logboek. Deze vind je hier:

DigiDog Logboek voorbeeld PDF

DigiDog Logboek voorbeeld Excel

DigiDog Logboek (leeg) PDF

DigiDog Logboek (leeg) Excel
Reactie plaatsen